Od:
Do:

Festival Dobrog pastira održan u Varaždinu

Festival Dobrog pastira održan u Varaždinu

VARAŽDIN, 25. 4. 2010.

«Idem, evo me, o Gospodine…» stihovi su pjesme «Pusti mreže te» kojom je u Varaždinu otvoren Festival Dobrog pastira, održan četvrte uskrsne nedjelje 25. travnja.

Molitvama, odjevenima u ruho glazbe, proslavljen je na nedjelju Dobrog pastira 47. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. U mladoj varaždinskoj župnoj crkvi Dobrog pastira u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata i Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, te u već tradicionalnom domaćinstvu župe sv. Fabijana i Sebastijana, okupili su se i ove godine brojni posjetitelji i izvođači duhovne glazbe kako bi sudjelovali na Festivalu Dobrog pastira. Tim festivalom Varaždinska biskupija već tradicionalno svake godine obilježava svetkovinu Dobrog pastira kada se Crkva na osobit način ujedinjuje u molitvi za postojeća i buduća duhovna, svećenička i redovnička zvanja. No, ovogodišnja je četvrta uskrsna nedjelja, kada se slavi Svjetski dan molitve za zvanja, dodatno obogaćena promišljanjem o neprocjenjivoj vrijednosti svećeničkog poziva budući da se Crkva još uvijek nalazi u Svećeničkoj godini.

Na festivalu je sudjelovalo 16 izvođača koji su kroz niz novijih i nešto starijih autorskih skladbi pjevali o ljepoti duhovnog poziva, poziva na koji Isus zove, te ljepoti predanja Bogu koji svojim dobročinstvima i milošću dariva svijet. Nakon što su uvodnom skladbom u festival uveli članovi zbora mladih «Eshaton» iz Močila, sudionike i posjetitelje festivala pozdravio je vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je pozvao okupljene da se raduju zajedništvu koje ih okuplja oko Krista uskrslog, Dobrog pastira. Naglasio je da ih je to zajedništvo ujedinilo u molitvi, i to onoj najsvečanijoj, odjevenoj u ruho pjesme. Festival je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak poručivši okupljenima da su se sabrali prepoznavši Isusa kao Dobrog pastira, kao nešto dobro koje se svima daruje. Zaželio je da njihov glazbeni susret bude molitva Dobrom pastiru za dobre svećenike, redovnike i redovnice.

Podno monumentalnog kamenog kipa Dobrog pastira, koji krasi svetište crkve, na festivalu su o temi «Poziv - zvanje» pjevali «Bogoslovski bend» Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, «Apostoli mira» iz Mađareva, zbor mladih «BeDeM» iz Biškupca, «Mladež sv. Roka» iz Koprivničkih Bregi, zbor mladih «Dođi, slijedi me» iz Murskog Središća, zbor mladih «Anđeli mira» iz župe Podturen, vokalni ansambl «Svjetlost» iz župe Sv. Juraj na Bregu, zbor mladih «Ime ljubavi» župe sv. Nikole iz Koprivnice, VIS «Agnus» iz Preloga, ženski pjevački zbor KUD «VILA» Varaždin, zbor mladih župe sv. Nikole biskupa iz Čakovca, Helena Horvat i Matija Risek, zbor zajednice mladih «Benedictus» iz Kloštra Podravskog, zbor mladih «Eshaton» iz Močila, Martina i Matija Evačić, te sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Osim njih i posebnoga gosta ovogodišnjeg festivala Čede Antolića, koji ove godine slavi 35. obljetnicu duhovnoga glazbenoga stvaralaštva, sudionici festivala bili su i svi posjetitelji budući da su na kraju svi zajedno zapjevali himnu susreta, skladbu «Žitna polja šušte nijema». Posvjedočili su time svoje zajedništvo i pružili podršku svećenicima koje je papa Benedikt XVI. u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan zvanja pod nazivom «Svjedočanstvo pobuđuje zvanja» oslikao upravo kao ljude zajedništva te Božje ljude koji žive u prijateljstvu s Kristom.

Na kraju su svi izvođači i župnik domaćin preč. Mijo Horvat primili prigodne zahvalnice, koje im je uručio biskup Mrzljak poručivši pritom svima okupljenima kako je duhovna pjesma posebna molitva, koja je ovaj put bila posvećena duhovnim zvanjima. Naglasio je kako je mjesna Crkva u Svećeničkoj godini osobito obdarena zvanjima, budući da će njezin plod biti čak 11 novih svećenika Varaždinske biskupije, što je rijetkost i u Europi. Svima je zaželio da nasljedujući Dobrog pastira, budu dobri ljudi te nadasve dobri svećenici. Posebna zahvala upućena je voditeljici Tanji Popec koja je još jedan festival u svojoj rodnoj biskupiji vodila vrsnim umijećem i predanošću svojem zvanju.

Jasminka Bakoš-Kocijan