Od:
Do:

Blagoslovljena nova postaja - peto otajstvo radosti - Marijinog puta u Klenovniku

Blagoslovljena nova postaja - peto otajstvo radosti - Marijinog puta u KlenovnikuKLENOVNIK - VUKOVOJ, 17. 5. 2015.  

"Našašće Gospodina našega Isusa Krista u Hramu" nova je postaja Marijinog puta u Klenovniku, koju je u nedjelju 17. svibnja blagoslovio mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, a svojoj rodnoj župi darovali svećenici i redovnici rodom iz župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku: mons. Andrija Kišiček, vlč. Ivan Friščić, vlč. Josip Bunić SDB, vlč. Juraj Oštarjaš, mons. Nedjeljko Pintarić, vlč. Ivica Kljunić i s. Jeronima Vuglovečki.

Ovogodišnji svibanjski Marijin put predvodio je domaći sin, vlč. Ivica Friščić, župnik župe svetih apostola Filipa i Jakova u Grobniku, u Riječkoj nadbiskupiji, moleći i pjevajući zajedno s više od 300 hodočasnika te s klenovničkim župnikom vlč. Josipom Jagarčecom, margečanskim župnikom vlč. Alojzijem Pakracem i mons. Pintarićem.

Na početku Marijinog puta okupljene je pozdravio župnik Jagarčec, a zatim je mons. Pintarić pozvao nazočne da u svoje molitve uključe sve pokojne župnike, svećenike i redovnice župe Klenovnik. Podsjetio je da je 1789. godine, nakon što je austrijski car Josip II. dokinuo pavline u obližnjoj Lepoglavi, u velikoj regulaciji župa Zagrebačke biskupije osnovana i klenovnička župa, nastala dismembracijom od župe Kamenica, a prvim je župnikom imenovan dotadašnji pavlin Franjo Salezije Sakač. U trenutku osnutka župe već izgrađena klenovnička crkva Presvetog Trojstva bila je u vrlo dobrom stanju, kao i dvorska kapela sv. Antuna Padovanskoga te kapelica sv. Vofganga, u kojoj je prije 365 godina postavljen glavni oltar, rekao je mons. Pintarić nabrojivši nadalje imena i prezimena svih 18 župnika tijekom 226 godina postojanja klenovničke župe. Istaknuo je da je klenovnička župa dala u svojoj povijesti 9 svećenika i dvije redovnice, među kojima su već trojica pokojnih: vlč. Josip Brglez, vlč. Stjepan Vuglovečki, vlč. Stjepan Brlečić i s. Marija Arkanđela Fruk, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, koja je dugo godina vršila službu odgojiteljice sestara u svojoj družbi, a njezinim odgajanicama je ostala u sjećanju "poput majke".

Praćeni pjevom ptica te mirisima rascvalih bagrema i bazgi, hodočasnička se procesija uzdizala zagorskim bregima uz vinograde do prvih vinogradskih "kleti" u Vodelji, gdje je blagoslovljena peta postaja radosnog otajstva krunice. Izradu postaje svojim su darovima pokrili svećenici i redovnica rodom iz Klenovnika, kamen je darovao Martin Bunić, direktor tvrtke "Jedinstvo-kartonaža d.o.o." iz Ivanca, a prikaz u kamenu isklesao kipar Slavko Bunić, kojemu je ta postaja ujedno i deseto jubilarno ostvarenje na Marijinom putu u Klenovniku.

Pročitavši uklesani svetopisamski tekst o Isusovom našašću u hramu te tekst uklesan na postaji "Evo me, mene pošalji", mons. Pintarić je održao kratki nagovor navevši da su svi vjernici kršteni u crkvi i u tom hranu primaju i ostale sakramente te da je klica duhovnoga zvanja svakom svećeničkom ili redovničkom pozivu također iznikla u crkvi. Župna zajednica je mjesto gdje svaki kršćanin prima Božji poziv za život vjere u svakodnevici te je i mjesto gdje se mogu postavljati i tražiti razna pitanja i odgovore koje dovode do istine o Bogu i čovjeku, rekao je mons. Pintarić pozvavši hodočasnike da se nikada ne boje uputiti u Božji hram na nedjeljnu euharistiju, na kojoj se susreću s Kristom pod prilikama kruha i vina, kako bi mogli zatim Krista nositi drugima.

Po završetku Marijinoga puta, u kapeli sv. Volfganga misno slavlje je predvodio vlč. Friščić, a župnik Jagarčec je zahvalio svima koji su sudjelovali na toj svibanjskoj pobožnosti. Budući je mjesec svibanj posvećen majkama, sve majke s djecom dobile su na dar keramičkog anđela, rad članova Zajednice Cenacolo koja brine o resocijalizaciji bivših ovisnika.

Druženje je nastavljeno ispred kapelske kuće gdje su članovi Lovačkog društva "Kuna" iz Klenovnika pripremili vrlo ukusnu okrjepu.

Od 2008. godine, kada je započela obnova 15 kamenih postaja otajstva krunice iz 17. stoljeća, obnovljeno je 14 postaja, a u tijeku je izrada posljednje postaje u kamenu "Pohođenje Blažene Djevice Marije Elizabeti".