Od:
Do:

Blagoslov obnovljene kapele svetog Donata u Ivancu uz euharistijsko slavlje

Blagoslov obnovljene kapele svetog Donata u Ivancu uz euharistijsko slavljeIVANEC, 12. 8. 2018.
U nedjelju 12. kolovoza mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je blagoslov i svetu misu kod obnovljene kapele svetog Donata u Ivancu.

Slavlje je započelo molitvom svetom Donatu u župnoj crkvi svete Marije Magdalene u Ivancu koju je predvodio biskup Mrzljak, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Zoranom Gložinićem i drugim svećenicima, a nastavljeno je procesijom svećenika i vjernika do same kapele.

U propovijedi sabranom mnoštvu mons. Josip Mrzljak je podsjetio kako se spominjući svetog Donata, božjeg ugodnika i sveca, na neki način vraćamo u prva stoljeća kršćanstva, u same početke Crkve. To vrijeme nam itekako može biti uzor kako živjeti svoju vjeru, kazao je biskup.

- O svetom Donatu, kao i mnogim mučenicima iz prvih vremena, ne znamo puno. Znamo kako je Donat imao prijatelja koji je išao drugim putem, danas bismo rekli ‘putem političkog uspjeha’. No, Donat je izabrao put nasljedovanja Isusa Krista, što je u ono vrijeme itekako bilo pogibeljno. Danas kada se spominjemo prvih mučenika želimo se povezati s tim vremenom i pitati se kako su oni mogli biti tako čvrsti u vjeri. Kada su prvim kršćanima zabranjivali sastajanje oni su kazali kako bez nedjelje i Kruha Života ne mogu živjeti. Usporedimo li kršćane iz 3. ili 4. stoljeća s današnjim kršćaninom, kada bi nas netko pitao možemo li živjeti bez nedjelje, bez svete mise, velika većina bi odgovorila potvrdno. Prvi kršćani su to razumjeli, dok mi danas u Hrvatskoj, ali i kršćanskoj Europi, možemo bez nedjeljne euharistije, nakon čega se pitamo zašto smo slabi kršćani. Odgovor glasi da nam nedjelja, kao Dan Gospodnji, ne znači puno. Nedjelja je u prvom redu susret nas kršćana da bismo se nahranili Božjom Riječi i Kruhom Života. Zato nam je Isus ostavio samoga sebe. Pravi je život kada možemo biti Isusovi svjedoci u vremenu u kojem živimo. U Hrvatskoj domovini s ponosom ćemo reći kako nas je gotovo 90 posto vjernika katolika, ali kada se prebrojimo nedjeljom na euharistiji, onda nas ima možda petnaestak posto. Stoga se i ne treba čuditi da i nismo neka snaga koja se pokazuje, nismo oni koje se može vidjeti na djelu. Nije dovoljno samo krstiti se i, kako često čujemo onaj izraz, ‘zbaviti sve sakramente’. Nedjelja je nezaobilazni dan za kršćane jer ne možemo živjeti bez hrane Kruha Života. Bog nam to nije dao kako bi nas opteretio, pokvario planove ili nam nešto zabranio. Kako možemo živjeti u duhovnom životu, ako taj duhovni život ne hranimo? Božja Riječ, molitva, euharistija, sveta pričest, to je snaga života koju Crkva čuva i daje. Kada danas blagoslivljamo obnovljenu kapelu svetog Donata sigurno da smo učinili dobro djelo, jer smo ovime obnovili i svoju vjeru - kazao je u homiliji biskup Mrzljak.

Župnik Zoran Gložinić na kraju svetog euharistijskog slavlja iznio je nekoliko podataka iz povijesti kapele svetog Donata. Na lijepom danu i obnovljenoj kamenoj kapelici vlč. Gložinić je najprije zahvalio Bogu. Zahvalio je biskupu Josipu što je bio dionik njihove radosti, a zahvalio je svim vjernicima žiteljima Ivanca koji su se uključili u ovaj velik događaj za Ivanečki dekanat. Prije završnog blagoslova, biskup Mrzljak je zahvalom uzvratio vlč. Zoranu što su se mogli okupiti i blagosloviti kapelu, kao i za sve što čini za ivanečku župnu zajednicu.
 
fotografije: SIniša Conar
tekst: Goran Damjanić