Od:
Do:

Biskupi Zagrebačke metropolije spomenuli se Stepinčeva dolaska u zatvor prije 70 godina

Biskupi Zagrebačke metropolije spomenuli se  Stepinčeva dolaska u zatvor prije 70 godinaLEPOGLAVA, 19. 10. 2016. 
Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastili su u srijedu 19. listopada u Lepoglavu o prigodi 70. obljetnice ulaska blaženog Alojzija Stepinca u Kaznionicu u Lepoglavu na odsluženje kazne koju mu je dosudio komunistički režim na sramotnome montiranom procesu 1946. godine.

Tom prigodom nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Kaznionici u Lepoglavi u zajedništvu sa svim biskupima Zagrebačke metropolije: mons. Josipom Mrzljakom, biskupom varaždinskim, mons. Vladom Košićem, biskupom sisačkim, mons. Vjekoslavom Huzjakom, biskupom bjelovarsko-križevačkim, mons. Nikolom Kekićem, vladikom križevačkim, te mons. Ivanom Šaškom, mons. Valentinom Pozaićem i mons. Mijom Gorskim, pomoćnim zagrebačkim biskupima.

Prije početka misnog slavlja, biskupi su u pratnji Ivice Markovića, v.d. upravitelja Kaznionice te Anđelka Dundića, pomoćnika ministra pravosuđa, posjetili spomen-ćeliju bl. Alojzija Stepinca te su se pomolili ispred replike oltara sv. Josipa na kojem je blaženik služio svetu misu za vrijeme boravka u Kaznionici.

Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio mons. Andrija Kišiček, dušobrižnik u Kaznionici. Istaknuo je kako je ljubav bl. Alojzija Stepinca prema Bogu i hrvatskom narodu zapečaćena patnjom u Lepoglavi, odnosno zatočeništvom u Kaznionici. Predvoditelj misnog slavlja, kardinal Bozanić, u uvodu je napomenuo kako je u središtu naše vjere križ. Bl. Alojzije Stepinac je, došavši u Kaznionicu u Lepoglavi, uzeo na se križ. Bio je to put na kojem je blaženik trpio, ali koji je učvrstio njegovu svetost. Bog čovjeka susreće posebno u križu, kojega je možda i sam čovjek prouzročio. Stepinac je trpio ovdje poput Isusa da bi pokazao put Bogu. Danas smo ovdje tragovima Stepinčeve svetosti i sigurni smo u jedno - Bog je vjeran, poziva i očekuje svakog čovjeka, poručio je kardinal Bozanić.

Prigodnu homiliju izrekao je biskup Košić koji je iznio pogled bl. Alojzija Stepinca na svoj dolazak u Kaznionicu u Lepoglavi prema zapisima iz Vranekovićeva "Dnevnika". Dolazak kardinala Stepinca u Kaznionicu nije bio lagan put za njega. No, u tom križu koji mu je nepravedno nametnut on je našao smisao - biti svjedok vjernosti ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome narodu. Neka nam kao plod ovog misnog slavlja po zagovoru bl. Alojzija Stepinca Bog dade shvatiti i smisao vlastitog trpljenja i vlastitih križeva, zaključio je biskup Košić.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je prisutnim biskupima i svećenicima na dolasku, a posebno mons. Kišičeku na vjernoj dušobrižničkoj službi u Kaznionici. Ujedno je proglasio blagdan bl. Alojzija Stepinca u zatvorskoj kapeli koji će se slaviti 19. listopada svake godine, na spomen ulaska bl. Alojzija Stepinca u Kaznionicu.

Nakon mise biskupi su se i službeno susreli s upraviteljem Kaznionice u Lepoglavi, pomoćnikom ministra pravosuđa te Marijanom Škvarićem, gradonačelnikom Lepoglave. Tijekom susreta izmijenili su prigodne darove i istaknuli dobru suradnju Kaznionice, Varaždinske biskupije i Grada Lepoglave.

U nastavku biskupi su posjetili župnu crkvu Bezgrešnog začeća BDM te razgledali nekadašnji pavlinski samostan i Izložbu lepoglavske čipke.

U popodnevnim satima biskupi su pod predsjedanjem kardinala Bozanića, nadbiskupa i metropolite, održali 31. sjednicu biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u dvorani bl. Alojzija Stepinca u župnom domu u Lepoglavi.
 
Nikola Tomašević