Od:
Do:

Biskup Mrzljak u Kalinovcu blagoslovio Božji grob i postaje križnog puta

Biskup Mrzljak u Kalinovcu blagoslovio Božji grob i postaje križnog putaKALINOVAC, 5. 3. 2017. 

Prve korizmene nedjelje 5. ožujka varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je župu Kalinovac gdje je u župnoj crkvi sv. Luke ev. predvodio svetu misu te blagoslovio nove postaje križnog puta i obnovljeni Božji grob.

S biskupom je suslavilo više svećenika, među kojima i domaći župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić te nekadašnji župnik preč. Nikica Samodol. U ime župe dobrodošlicu su biskupu uputili župnik i župne predstavnice Mirjana i Jasminka. Na misi su sudjelovali svi donatori križnoga puta, predstavnici općinskih vlasti, autori križnoga puta Miljenko Kranjčec, drvorezbar iz Hodošana i Snježana Inkret, akademska slikarica i konzervatorica iz Varaždina, te mnogi vjernici iz Kalinovca i okolnih župa. U svečanost su se uključili i općinski vatrogasci stražom ispred postaja križnog puta.

Drvene okvire križnog puta izradio je drvorezbar Miljenko Kranjčec iz Hodošana, a oslikavanje postaja slikarskom tehnikom ulja na platnu i bojanje okvira u stilu oltara te pozlatu Snježana Inkret, akademska slikarica i konzervatorica iz Varaždina. Njih dvoje ujedno su sudjelovali u financiranju križnog puta koji je financiran i donacijama svećenika iz Kalinovca i župnika, župnih društava i župljana Kalinovca. Vrijednost radova je 91.500 kn, te je svim donatorima križnog puta u znak zahvale darovana otisnuta replika slike na platnu.

Božji grob župne crkve kupljen je 1885. godine u Beču. Izradili su ga  u tehnici kristalnoga mozaika moravski majstori u tvrtki Knickl & Schveiger. Osim što je rađen u posebnoj tehnici, zanimljiv je  i po tome što nema klasično svetohranište, nego starozavjetnu škrinju. Danas u mjesnoj crkvi ova umjetnina pripada u najvrjednije dijelove njezinog inventara. Božji grob je obnovljen prošle godine, a radovi u vrijednosti 30.000 kn financirani su donacijom Koprivničko-križevačke županije, Općine Kalinovac i župe.
 
Nenad Erdelec