Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio misu u prigodi 25. obljetnice oslobođenja Varaždina

Biskup Mrzljak predvodio misu u prigodi 25. obljetnice oslobođenja VaraždinaVARAŽDIN, 21. 9. 2016. 
Dvodnevnim programom u srijedu i četvrtak 21. i 22. rujna u Varaždinu su obilježeni 25. obljetnica Dana oslobođenja Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije.

Večernje misno slavlje, u okviru svečanosti prvoga dana, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, policijskim kapelanom vlč. Ivicom Horvatom i drugim svećenicima.

Na misi su sudjelovali članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sudionici tih povijesnih događanja u oslobađanju domovine iz redova policije i vojske, roditelji i članovi obitelji stradalih branitelja i drugih žrtava, te izaslanstvo Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čelu s predsjednikom prof. dr. sc.  Zvonimirom Šeparovićem, koje se susrelo s biskupom kao pokroviteljem 7. Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa u Varaždinu.

U uvodu mise biskup Mrzljak podsjetio je kako će 1991. godina ostati trajno zabilježena u povijesti hrvatskog naroda. Napomenuo je kako se ta godina nikada neće zaboraviti, a posebno neće biti zaboravljeni oni koji su svoje živote dali za domovinu Hrvatsku. Kazavši kako je svaki hrvatski grad na neki način sudjelovao u tim prijelomnim događanjima kada nas je zadesilo veliko zlo rata koje nikada nikome ne donosi ništa dobro, biskup je poručio da su ta događanja iznjedrila i puno dobrote, ljubavi i žrtava za našu domovinu kako bismo se svi ujedinili u zajedništvu. Molimo za sve stradale i Bogu zahvaljujemo za sve dobro što se rađalo u nama i događalo u danima kada smo se oslobađali od svojevrsnog ropstva i zloglasne jugočetničke vojske koja je, iako "narodna" bila protiv hrvatskog naroda, rekao je u uvodu mise.

U propovijedi je biskup kazao kako se čovjek često pita koju korist će imati ako se odluči za nešto. S druge strane, već 2000 godina svjedoci smo kako mnogi slijede Isusa koji nije obećavao nikakvu korist u ljudskim mjerilima, osim ispunjenja života. I prije 25 godina mnogi su se, a među njima i mladi, odazvali pozivu za domovinom koja se stvarala i branila. Pitamo se odakle ta spremnost i ljubav da bi se i život dalo za domovinu, istaknuo je biskup dodavši kako je kroz povijest bilo mnogo takvih nadahnutih primjera. Da bismo se okrenuli budućnosti mi se moramo suočiti s prošlošću kroz koju je hrvatski narod prolazio prije 25, ali i prije 70 godina. Ako se ne suočimo s istinom stalno će nas pratiti nesloga i nemir, rekao je biskup poručivši kako u žrtvi položenoj iz ljubavi i dobrote nema mjesta mržnji i osveti. Na kraju mise biskup je zaželio da zajedništvo koje je pokazano u Domovinskom ratu bude nadahnuće i danas kako bi se sloga i dobrota ugrađivali u život svake zajednice i društva.

Idućeg dana održan je središtem Varaždina veliki svečani mimohod, te su, između ostalog, položeni vijenci uz Križ zahvalnosti kod crkve sv. Nikole.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan