Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u prigodi 20. obljetnice Grada Preloga

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u prigodi 20. obljetnice Grada PrelogaPRELOG, 7. 2. 2017. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je svečano misno slavlje u utorak 7. veljače u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu u prigodi obilježavanja 20. obljetnice proglašenja Grada Preloga.

Na svetoj misi okupili su se građani Preloga i njihovi gosti i uzvanici, osobito iz svjetovne vlasti Grada Preloga i Međimurske županije. Sve je okupljene pozdravio domaći župnik preč. Antun Hoblaj koji je istaknuo kako je doista riječ o prekrasnoj prigodi za ovo lijepo mjesto. Zahvalio je biskupu na dolasku te pozdravio sve suslavitelje, među kojima su bili i mons. Milan Šimunović, veliki prijatelj župe Prelog, te domaći sinovi i drugi svećenici. Misi su nazočili i međimurski župan Matija Posavec, svi gradonačelnici Preloga i drugi gosti, predstavnici gradskih društava – vatrogasaca i Seljačke sloge, te Matice hrvatske, Družbe Braća hrvatskog zmaja i gardisti Zrinske garde Čakovec. Župnik je izrazio veliku radost i ponos svih žitelja Preloga što je u godinama kada se stvarala i obranila država Hrvatska i njihovo mjesto dobilo status grada, te što su uz 20. obljetnicu došli Bogu zahvaliti na tome. Biskup Mrzljak čestitao je gradu Prelogu na jubileju spomenuvši kako i Varaždinska biskupija ove godine slavi 20. obljetnicu. Potaknuo je okupljene da se na misi spomenu svih koji su pridonijeli tom događaju, za sve pokojne građana Preloga te za sve sadašnje koji čine život ovoga grada, župe i biskupije.

U propovijedi je biskup Mrzljak pozvao okupljene da u njihovim međusobnim odnosima bude što više Božje, a manje ljudske logike, koja je često puta u suprotnosti s Božjom mudrošću, te da kršćanske vrednote koje štite život kao kršćani ugrađuju u svakodnevni život. Uz ovaj jubilej želimo se potaknuti da u društvo unosimo više Božje mudrosti što sigurno nikome nije lagana zadaća, pa ni onima koje izabiremo da vode neki grad i državu. Podsjetio je kako se ovogodišnji Dan života proslavio s posebnim naglaskom na starije i nemoćne kako bi bili okruženi svojom obitelji i bližnjima, ali i pažnjom šire zajednice. Zaželio je da se ljubav i skrb koju si ljudi pružaju unutar obitelji i kao svoji bližnji prenese i na život svakoga grada, mjesta i države. Ujedno je zaželio da ih u svemu tome prati i primjer i zagovor blaženog Alojzija Stepinca. Na kraju mise župnik Hoblaj svima je zaželio mnogo dobra u životu ovoga grada i tamo gdje žive i rade. Nakon mise položen je vijenac na spomen-obilježje znamenitim Priločancima u parku župne crkve te je održana svečana akademija u Domu kulture.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan