Od:
Do:

Biskup Mrzljak na svetkovinu Duhova predvodio misu u katedrali

Biskup Mrzljak na svetkovinu Duhova predvodio misu u katedrali
VARAŽDIN, 24. 5. 2015.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je na nedjelju Pedesetnice – svetkovinu Duhova 24. svibnja misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

Za vrijeme mise biskup Mrzljak podijelio je sakrament sv. potvrde mladima iz varaždinske župe sv. Vida. Zahvaljujući u uvodnoj riječi župniku fra Mirku Kemivešu i predstavniku krizmanika na pozdravima, biskup Mrzljak podsjetio je da je svetkovina Duha Svetog ujedno rođendan Crkve. Krizmanici primaju sakrament svete potvrde što znači da oni sami potvrđuju svoje krštenje i želju da i dalje idu onim putem kojim su ih usmjerili njihovi roditelji, štoviše oni su donijeli svjesnu odluku da žele ispovijediti i potvrditi svoju vjeru. Molimo i mi Duha Svetog, koji je sišao na apostole, da i nas, Crkvu, neprestano prati svojim svjetlom, milošću i snagom. To je Duh koji okuplja Crkvu i koji nas sabire na euharistiju, rekao je biskup.

U propovijedi je biskup Mrzljak napomenuo da vjera nije prisila, nego samostalna i slobodna odluka da se prihvati onaj put koji je ponudio Isus. Taj put nije nimalo lagan i postoje mnoge drugačije i možda mladima privlačnije ponude ovoga svijeta koje nude uživanje bez granica. Svi smo pozvani odgovoriti na te ponude, ne riječima, nego svojim životom. Mladi ljudi primaju snagu Duha Svetog koja će u njihovim životima djelovati onoliko koliko budu otvoreni i spremni da Božja riječ u njima postane živa i aktualna, ono vrijedno što će ih voditi kroz zemaljski život do konačnog cilja za koji je čovjek stvoren. To je životni put svih nas, a na tom putu pomažu nam snaga Duha Svetog i zajedništvo Crkve. Na današnji rođendan Crkve pozvani smo joj na dar dati upravo našu vjeru i naš život po vjeri, poručio je biskup Mrzljak.

U župama Varaždinske biskupije od 12. travnja do 27. lipnja ove godine traje podjela sakramenta svete potvrde, a biskup Mrzljak podijelio je sakrament krizme i mladim polaznicima centara za odgoj i obrazovanje u Čakovcu i Varaždinu.
Jasminka Bakoš-Kocijan