Od:
Do:

25. sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije

25. sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 14. 6. 2018.
U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Varaždinu, dana 14. lipnja 2018. godine održana je 25. sjednica Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije, a kojoj je predsjedao mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Kao što je već i redoviti običaj, sjednici Prezbiterskog vijeća prethodila je i sjednica Zbora savjetnika Varaždinske biskupije.

Sjednici Vijeća prisustvovali su svi članovi kojima je ujedno odlukom biskupa Josipa potvrđen nastavak trajanja njihova mandata sve dok traje njegova biskupska služba. Isto tako je, poradi uspostave novih dekanata – Istočnovaraždinskog i Zapadnovaraždinskog, obnovljen i sastav Vijeća potvrdom izbora preč. Izidora Fereka, župnika i dekana u Svetom Iliji, novim članom Vijeća.
Sjednica Vijeća započela je zajedničkom molitvom u kojoj se biskup Josip osobito spomenuo pokojnog člana Vijeća mons. Ivana Godine, preminulog generalnog vikara Varaždinske biskupije. Biskup Josip u uvodnom je dijelu zahvalio svim članovima na dolasku, te im obrazložio svoju odluku da produži mandat svim članovima ad interim, a radi činjenice da će u siječnju iduće godine navršiti 75 godina života i prema pravnoj odredbi biti pozvan da vrhovnom svećeniku preda i odreknuće od službe. Prihvaćanjem odreknuća biskupska stolica postaje prazna, a prestaje i služba članova Prezbiterskog vijeća, te je stoga Biskup i zahvalio članovima Vijeća na spremnosti da nastave do tog trenutka vršiti svoju službu i dalje mu pomažući u upravljanju Biskupijom.

Sjednica je nastavljena pod vodstvom generalnog vikara, mons. Antuna Perčića, čitanjem i prihvaćanjem dnevnoga reda, kao i zapisnika prošle 24. sjednice koja je održana 13. ožujka 2017. godine. U osvrtu na zapisnik Biskup je naglasio ostvarenje usvojenih zaključaka sa protekle sjednice, poput onih vezanih uz proslavu dvadesete godišnjice Biskupije, ali i novoga ustrojstva do kojega je došlo osnivanjem i uspostavom arhiđakonata, kao i novih dekanata. Isto tako, Biskup je naglasio i potrebu dovršenja realizacije svih normativnih odredaba vezanih uz upravljanje crkvenim dobrima, a što je povjereno uredima biskupske kurije koji se bave predmetnim poslovima.

U prvom dijelu predstavljeno je Metropolijsko hodoščašće svećenika u Krašić, u srijedu, 3. listopada 2018. godine, a povodom 120. obljetnica rođenja blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i 20. obljetnica njegove beatifikacije. Razmotrena su sva organizacijska pitanja u vezi hodočašća, a naglasak je stavljen na duhovnu dimenziju događaja i zajedničko sudjelovanje svećenika u tome hodočašću na mjesto rođenja i uzništva blaženog Kardinala.

Sjednica je nastavljena predstavljanjem Biskupijskog hodočašća u zagrebačku katedralu, 3. studenoga 2018. godine. Istaknuta je potreba prethodne liturgijsko-katehetske pripreme vjernika po župama za to hodočašće, a razmotrene su i zajedničke točke programa u samoj katedrali, kao i mogućnost individualnih popodnevnih programa po zagrebačkim župama i crkvama.
 
U posljednjem dijelu sjednice generalni vikar, mons. Antun Perčić predstavio je postupak osnivanja od strane Biskupije katoličkog Dječjeg vrtića Svetog Nikole u Belici, za čije je osnivanje već pribavljena suglasnost nadležnog Ministarstva, a trenutno je pred Agencijom za odgoj i obrazovanje i postupak ocjene suglasnosti sa zakonom predloženog plana i programa. Za osnivanje dječjeg vrtića u Belici od strane Biskupije pojavila se potreba nakon najavljenog odlaska sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova koje u Belici odgojno djeluju od 1968. godine, a 2005. godine uredile su i nove prostore Dječjeg vrtića svete Male Terezije u Belici koji godišnje pohađa četrdesetak djece. Kako se ne bi dogodilo da se ta već hvalevrijedna katolička odgojna djelatnost u Belici ne nastavi, Varaždinska biskupija preuzela je u svojstvu osnivača taj osobito materijalno zahtjevni poduhvat, a pri tome računa na pomoć i suradnju i samih roditelja, kao i lokalne zajednice s kojom su već i započeti pregovori u tu svrhu. Članovi vijeća jednoglasno su poduprli osnivanje Dječjeg vrtića Svetog Nikole u Belici, zahvalni ponajprije sestrama karmelićankama na svemu što su dosad učinile na tom području. Isto tako, zaželjeli su da se od strane Biskupije cijeli postupak uspješno privede kraju i zaživi novi Dječji vrtić Svetog Nikole, prvi katolički vrtić kojemu je osnivač sama Varaždinska biskupija.

Završno, pod razno, kancelar Biskupije, preč. Ivan Rak predstavio je problematike vezane uz Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka (GDPR) koja se primjenjuje od 25. svibnja ove godine, a odnosi se i na sve crkvene ustanove, te potrebu donošenja i uvođenja novih procedura u vezi zaštiti podataka. Također, ekonom Biskupije, preč. Josip Hadrović podnio je izvještaj o dostavljenim financijskim izvještajima župa kao i vezanim pitanjima, na što su članovi Vijeća iznijeli prijedlog, koji je i prihvaćen, da se toj temi posveti i jedna zasebna sjednica Prezbiterskog vijeća.

Za kraj biskup Josip izrazio je radost i zahvalnost na Božjem daru četvorice budućih ovogodišnjih mladomisnika, poradi čega je, kako je istaknuo, i dalje potrebno nastaviti raditi na promociji duhovnih zvanja, ali i podupirati napore odgojitelja u crkvenim institucijama koje se brinu za odgoj i obrazovanje budućih svećenika.

Nakon sjednice članovi Prezbiterskog vijeća okupili su se u zajedništvu s biskupom Josipom i na zajedničkom objedu koji je tom prilikom upriličen u biskupskoj rezidenciji u Varaždinu.