Od:
Do:

25. obljetnica rušenja helikoptera s promatračima kod Novog Marofa

25. obljetnica rušenja helikoptera s promatračima kod Novog MarofaPODRUTE, 9. 1. 2017. 
U Podrutama na području župe Madžarevo, nekoliko kilometara od Novog Marofa, u ponedjeljak 9. siječnja održana je komemorativna svečanost u prigodi 25. obljetnice tragične pogibije petorice pripadnika promatračke misije Europske zajednice koji su smrtno stradali 7. siječnja 1992. godine u rušenju njihova bijelog helikoptera u raketnom napadu borbenog aviona bivše JNA u vrijeme kada je Hrvatska stjecala i branila svoju slobodu i neovisnost od agresorske vojske i velikosrpske politike.

Tragične smrti četvorice Talijana i jednog Francuza, te njihova doprinosa bržem međunarodnom priznanju Hrvatske, prisjetilo se na komemoraciji kod spomen-kapelice na mjestu tragedije u šumi kod Podruta te na misnom slavlju koje je u crkvi Kraljice Mira u Podrutama predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Sveta misa prikazana je za stradale članove promatračke misije: talijanske vojne časnike Enza Venturinija, Marca Mattu, Silvana Natalea i Fiorenza Ramaccija, te časnika francuske mornarice Jean Loupa Eychennea. S biskupom su suslavili sadašnji i prijašnji župnik župe Madžarevo, vlč. Vjekoslav Vidaček i fra Zdravko Tuba, te don Zeno Pessotto iz Lutrana u Italiji. Sveta misa proslavljena je na hrvatskom i talijanskom jeziku, uz sudjelovanje članova obitelji poginulih te njihovih sunarodnjaka koji su pristigli organiziranim prijevozom iz Italije, predstavnika Hrvatske vojske i lokalne vlasti, vojnih predstavnika Italije i Francuske i njihovih mirovnih misija, veleposlanika objih država, te predstavnika više vojnih i civilnih udruga. U misi su sudjelovali i mnogobrojni vjernici župe Madžarevo, čiji je župni zbor uzveličao liturgijsko pjevanje.

U homiliji je biskup rekao kako se ovih dana prisjećamo i 25. obljetnice međunarodnog priznanja hrvatske samostalnosti i neovisnosti do koje nije došlo lagano nego uz velike žrtve. Često se pitamo zašto su potrebne žrtve za ono što je dobro, plemenito i lijepo kao što je sloboda. Tim žrtvama možemo pridružiti i blaženog Alojzija Stepinca koji je 1946. godine javno rekao da svaki narod ima pravo na svoju slobodu, pa tako i hrvatski narod. Prije četvrt stoljeća za vrijeme Domovinskog rata mnogo je podneseno žrtava za slobodu, i to ne samo iz hrvatskog naroda, nego kao što vidimo, i iz drugih naroda koji su stradali jer su željeli pomoći hrvatskoj samostalnosti. U euharistiji sjećamo se i slavimo sve žrtve, a ponajprije slavimo Isusa Krista koji je također bio žrtva, no on nam je svojom žrtvom pokazao da se možemo osloboditi svakoga zla, mržnje i grijeha. Neka nam ova misa bude zahvala za sve žrtve i za sve ljude koji su pridonijeli hrvatskoj samostalnosti, a posebno se prisjećamo i svetoga pape Ivana Pavla II. koji je bio među prvima koji je priznao Hrvatsku. Molimo da put koji smo započeli uz teškoće prije 25 godina i dalje slijedimo te da budemo spremni na razne žrtve koje su potrebne za dobro našeg naroda i domovine. To je put koji nam je pokazao Isus Krist i za koji su svoje živote dali toliki mnogi žrtvujući se za našu slobodu i samostalnost, rekao je biskup Mrzljak, čije je riječi na talijanski preveo njegov tajnik vlč. Nikola Tomašević.

Komemoraciji na mjestu zločina nazočila su, uz biskupa Mrzljaka i goste iz Italije i Francuske, brojna izaslanstva, među kojima su bili i poseban izaslanik Hrvatske vlade Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, te izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Varaždinske županije i Novog Marofa, koji su uputili prigodne govore.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan