Od:
Do:

10. jubilarni Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije

10. jubilarni Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 26. 4. 2015.

Na Nedjelju Dobrog pastira, četvrte uskrsne nedjelje, kada Crkva slavi Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, Varaždinska biskupija po 10. put priredila je Festival Dobrog pastira.

Na jubilarnom desetom festivalu, koji se održao u nedjelju 26. travnja u župnoj crkvi Dobrog pastira u već tradicionalnom domaćinstvu varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana, pjevale su se skladbe sa slavljeničkom temom "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!" (Ps 96,1). Na Festivalu, kojeg zajedno organiziraju Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata i Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, i ove su se godine okupili zborovi i sastavi mladih iz župa biskupije i samostanskih zajednica.

Na jubilarnom festivalu nastupili su vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca, Frama Varaždin, zborovi mladih iz župa Kalinovac, Đurđevac, Mala Subotica, Veliki Bukovec, Močile i koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca, VIS Agnus iz Preloga, zbor mladih VIA kapucinske župe iz Varaždina, zatim već renomirani pjevači duhovne glazbe Antonio Tkalec, vlč. Tihomir Kosec, Martina Tomas i Diana Hunjadi iz Koprivnice, te Bogoslovski oktet iz Zagreba. Poseban gost jubilarnog festivala bila je poznata pjevačica Marija Husar iz Zagreba. Kroz program vodila je Tanja Popec koja je predstavila sve izvođače, među kojima je bilo onih koji su već godinama redoviti sudionici, kao i onih koji su nastupili prvi put, kao npr. nedavno osnovani zbor mladih “Iuventus Christi” iz Đurđevca.

Sve izvođače i goste u ime organizatora pozdravio je vlč. Siniša Dudašek, predstojnik Ureda za duhovna zvanja, te im zahvalio na sudjelovanju. Zaželio je svima da Gospodin usliši njihovu molitvu koju odijevaju u notno ruho, te da ovo ne bude samo festival pjesme, radosti i veselja, nego i susret nade da će uvijek biti onih koji će se odazvati na Božji poziv. Vlč. Antun Štefan, dugogodišnji misionar Varaždinske biskupije i današnji ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, kao prvi organizator festivala i tadašnji predstojnik Ureda za zvanja prisjetio se prvih godina djelovanja ureda i mnogobrojnih pokrenutih aktivnosti, ostvarenih poticaja i ideja, među kojima je i festival koji je doživio deseto izdanje. Mladima koji slijede Isusa poručio je kako su nesumnjivo budućnost te da svi s njima računaju. Generalni vikar mons. Ivan Godina u ime varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, koji je bio službeno odsutan, otvorio je festival i prenio njegove pozdrave s ređenja novog pastira u Mariboru. Podsjetio je kako onaj koji pjeva dvostruko moli te je poručio izvođačima da svojom mladošću, ljubavlju i radošću pjevaju Gospodinu kako bi se njihove pjesme u skladu i ljepoti glazbe vinule sve do nebesa, do Dobrog pastira. Zaželio im je da njihove pjesme budu ponajprije zahvala Onome koji bdije nad njihovim životima, a potom i molitva za zemaljske pastire koji sa staze ovozemaljskog života usmjeravaju prema nebeskom pastiru.

Organizatori su na kraju prigodnim zahvalnicama zahvalili svim sudionicima koji su festival zaključili molitvenim zajedništvom, naravno u pjesmi.

Jasminka Bakoš-Kocijan