Od:
Do:

Misno slavlje uz Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana predvodi varaždinski biskup

VARAŽDIN, 21. 1. 2018.
Od 18. do 25. siječnja Katolička crkva moli za jedinstvo svih kršćana, pa će tako u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u nedjelju 21. siječnja u 11 sati varaždinski biskup Josip Mrzljak predvoditi u katedrali Uznesenja BDM euharistijsko slavlje.

Ovogodišnja misao vodilja Molitvene osmine za jedinstvo kršćana uzeta je iz Knjige Izlaska: „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči” (Izl 15,6). Ova pjesma Mojsija i Mirjam pjesma je pobjede nad ugnjetavanjem, a simbolički se povezuje s pjesmom pobjede i oslobođenja karipskih naroda koje ujedinjuju njihove različite kršćanske tradicije.

Inače, začetnik ovog molitvenog pokreta je američki anglikanski svećenik Pavao Wattson sa svojim suradnikom, također anglikanskim svećenikom, Spencerom Jonesom. Wattson je pripadao takozvanom oksfordskom pokretu u Anglikanskoj crkvi, koji je bio sklon zbližavanju s Rimom. Na njegov su poticaj godine 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali ovu osmodnevnu molitvu za jedinstvo kršćana. Ubrzo nakon toga Wattson je, zajedno s muškom i ženskom redovničkom zajednicom, koje je već prije bio osnovao, pristupio Katoličkoj crkvi. Otada se ova osmina počela širi ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima. Novi poticaj cjelokupnom ekumenskom gibanju i napose molitvi za jedinstvo svih kršćana dao je Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.), koji je iznio nova katolička načela suvremenog ekumenskog gibanja. Između ostalog posebno je naglašen duhovni ekumenizam, to jest obraćenje srca i svetost života te javna, zajednička, i svaka osobna molitva za jedinstvo.