Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajednica - mjesto dijeljenja i prijateljstva

ČAKOVEC, 16. 12. 2018.

U adventskom ozračju, treće nedjelje u prosincu, održan je redoviti susret zajednice „Vjera i svjetlo“ u Čakovcu koja se okuplja u franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa. Tema ovog susreta bila je: „Zajednica - mjesto dijeljenja i prijateljstva“.

S obzirom da je na susret došlo puno novih članova, isti je započeo kratkim predstavljanjem prisutnih, a kao zanimljivost treba istaknuti da je većina novih članova stigla iz župe svetog Marka evanđeliste iz Selnice. Nakon predstavljanja na red je došla i „vremenska prognoza“, odnosno prilika da svatko tko želi istakne nešto važno što se dogodilo u proteklom razdoblju. Tako se moglo čuti da mjesec prosinac prisutnima obilježavaju mise zornice te obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji je početkom prosinca bio ispunjen prigodnim programima kao i misnim slavljem.

Nakon predaha uz prigodnu pjesmu „Padaj s neba“, koju je na klavijaturama izvela članica Zajednice Danijela, uslijedila je riječ duhovnika fra Ivana Crnkovića koji nam je govorio o susretu Marije, majke Isusove te njezine rođakinje Elizabete, majke Ivana Krstitelja, te je istaknuta povezanost ovih žena kroz prijateljstvo, a što smo mogli i vidjeti kroz kratki scenski prikaz članica Patricije i Đurđice. Znamo da su prijatelji posebne osobe u životu s kojima dijelimo neke intimne trenutke i pred kojima možemo biti onakvi kakvi jesmo. A svatko od nas u svojem životu ima i jednog posebnog prijatelja, to je Isus, koji nas bez obzira na naše propuste voli i prihvaća kao takve zato jer smo Njegovi. Nakon još jednog predaha uz pjesmu „Visom leteć“, prisutnima je podijeljena slika Isusa, pokraj koje je trebalo nacrtati sebe, odnosno napisati kako se osjećamo u Njegovoj blizini.

Uslijedila je priprava za svetu misu kroz razmatranje evanđeoskog ulomka u kojem Ivan Krstitelj navješćuje Kristov skori dolazak i radost zbog tog događaja. Kako bismo se mogli što bolje i iskrenje pripremiti za trenutak tog radosnog događaja, važno je očistiti svoje srce i dušu u sakramentu pomirenja. To smo, nakon druženja, mogli učiniti prije početka svete mise, koju je predslavio fra Josip Župan u zajedništvu s vlč. Leonardom Šardijem.

Na kraju svete mise, kojom je susret završen, prisutnim se župljanima župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu, obratio i vlč. Leonardo Šardi, povjerenik pastorala za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, koji je u nekoliko riječi predstavio zajednicu „Vjera i svjetlo“, koja osobito okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje te potaknuo okupljene na uključivanje u Zajednicu. Također je sve pozvao da posjete štand gdje se prodaju prigodni darovi koje su izradili članovi čakovečke Zajednice. Za kraj spomenimo da će, uoči dječje Polnoćke, na Badnjak, članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ iz Čakovca postaviti žive jaslice.

Krunoslav Šardi