Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Varaždinski hodočasnici na internacionalnom hodočašću djece s teškoćama u razvoju u Lurdu

LURD, 22. - 27. 4. 2019.
Svake godine u vrijeme vazmene osmine u marijanskom svetištu u Lurdu organizira se Hodočašće povjerenja djece s teškoćama u razvoju (eng. handicapped children pilgrimage trust - HCPT). Istoimena udruga „HCPT” osnovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1956. godine. Iz nje se razvila udruga The Irish Pilgrimage Trust koja prva samostalno putuje s djecom s teškoćama u razvoju u Lurd, a u kasnijim godinama pomaže udrugama u drugim dijelovima svijeta da se priključe ovom pokretu. Pomoću ove Irske udruge, u Hrvatskoj je prije 15 godina osnovana „Dječja udruga hrabrost”, poznatija pod imenom „DUH”, koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju, a glavna aktivnost je internacionalno hodočašće u Lurd.

Od 22. do 27. travnja ove godine, u organizaciji udruge DUH, u Lurd je putovalo 30-ak djece s teškoćama u razvoju sa svojim volonterima, voditeljima grupa i duhovnicima. Uz tri zagrebačke grupe i jednu šibensku, već četvrtu godinu zaredom putovala je i varaždinska grupa poznatija kao „ljubičasta grupa 623”. S područja Varaždinske biskupije putovalo je 17 hodočasnika među kojima je bilo sedmero djece, sedmero volontera, medicinska sestra, svećenik i voditelj grupe.

Kroz šest dana zajedničkog hodočašća, sve je usmjereno prema djeci s teškoćama u razvoju kako bi oni što bolje i dublje doživjeli susret s Gospodinom, ali i kako bi prepoznali svoju vrijednost. Neizostavni dio svakoga dana jest slavlje svete mise. Ove godine sudionici hodočašća imali su mogućnost proslaviti svetu misu na hrvatskom jeziku u samoj špilji ukazanja što je bio svojevrsni vrhunac cijelog hodočašća. U sklopu ovog internacionalnog hodočašća, hodočasnici su sudjelovali na internacionalnoj misi i na misi u organizaciji udruga iz Irske, a mise su predslavili biskupi koji su doputovali sa svojim hodočasnicima. Ostale dane, mise su predslavili duhovnici koji su pratili pojedine grupe iz Hrvatske. Uz svakodnevno slavlje Euharistije, mladi hodočasnici sudjelovali su na procesiji sa svijećama moleći krunicu, u pobožnosti križnoga puta te je svaki dan započeo i završavao molitvom. Bilo je prilike i mogućnosti razgledati svetište, otići u kupke te pomoliti se na osobne nakane. Osobito dirljiv trenutak hodočašća bila je večer zahvale u kojima su hodočasnici izrekli svoje zahvale, ukrasili uskrsnu svijeću i sve svoje radosti, tuge i prošnje stavili u Gospin zagovor. Uz molitvene trenutke u lurskome svetištu, bilo je prilike za mnogo pjesme, igre, smijeha i stvaranje zajedništva.

Ovo hodočašće doista je postalo hodočašćem povjerenja jer su mnogi, po prvi puta, putovali bez svojih roditelja i s potpunim povjerenjem se predali u ruke volonterima. Iako su mladi hodočasnici iskusili mnoštvo milosti na ovome putovanju, najviše dara Božje prisutnosti i blizine primili smo mi odrasli koji smo s njima putovali. Čista dječja i mladenačka srca puna iskrene ljubavi pokazali su nam prave životne vrijednosti. Djeca s teškoćama u razvoju bila su u središtu Crkve, upravo tamo gdje i pripadaju. Nadamo se da će se taj lurdski duh zajedništva i povjerenja širiti i u budućnosti.

Leonardo Šardi