Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

U Čakovcu i Đurđevcu obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

ČAKOVEC/ĐURĐEVAC, 7. - 8. 12. 2019.
Proteklog vikenda, 7. i 8. prosinca 2019. godine, euharistijskim slavljima i prigodnim programom obilježen je ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, odnosno u župi svetog Jurja mučenika u Đurđevcu.

U Čakovcu je program obilježavanja započeo euharistijskim slavljem, uoči kojega je sve prisutne osobe s invaliditetom, njihove obitelji, voditelje udruga, volontere i sav ostali Božji narod, pozdravio župnik i gvardijan fra Željko Železnjak, dok je samo slavlje predslavio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, u zajedništvu s fra Ivanom Crnkovićem i vlč. Josipom Horvatom. Liturgijsko pjevanje na slavlju predvodila je Frama - Čakovec.

U propovijedi, predslavitelj je izrazio radost zbog ovog susreta u kojem nas je tako različite, a opet slične, bez obzira na svakodnevne životne situacije s kojima se susrećemo, okupio Bog. Okupio nas je Onaj na čiju smo sliku stvoreni takvi možemo dati svoj doprinos Crkvi, ali i društvu općenito. Razmišljajući nad evanđeoskim tekstom (Mt 9,35-38; 10,1.6-8) predslavitelj je naglasio da poput Isusa, često trebamo biti na putu kako bismo se susretali jedni s drugima jer upravo na putu možemo prepoznavati blago koje u sebi nosi svaki čovjek.

Na ovome susretu i slavlju okupio se lijepi broj osoba s raznim tjelesnim oštećenjima s područja Međimurske županije, ali i šire te je i sama ta činjenica doprinijela bogatstvu ovog radosnog susreta u kojem su osobe s invaliditetom mogle i aktivno sudjelovati. Tako su članovi zajednice „Vjere i svjetla“ sudjelovali kao poslužitelji oltara, jedna osoba oštećena vida pročitala je prvo čitanje na Braillovu pismu, a suradnici pastorala te osobe s invaliditetom pročitale su molitvu vjernika.

Po završetku misnog slavlja, program je nastavljen u dvorani Katoličkog doma. U programu naslovljenom „Velik je Gospodin u djelima svojim“, osobe s invaliditetom prisutnima su ukratko predstavili svoje talente. Članovi zajednice „Vjera i svjetlo“, izveli su pjesme „Gradimo prijateljstvo“ i „Predivan“, te izveli kratki skeč „Svađa anđela”. Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec predstavili su se publici s nekoliko glazbenih točaka, dok je Danijel Kralj, član Udruge slijepih Međimurske županije, posvjedočio vlastito iskustvo vjere darujući prisutnima pjesmu „Neka bude svjetlost!”

Program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Čakovcu zaključen je zahvalom povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji braći franjevcima koji u Čakovcu uvijek spremno i radosno otvaraju vrata svoga doma za ovakve susrete, kao i svima prisutnima na dolasku, uz nadu da će u budućnosti biti još i više ovakvih susreta kroz godinu. Susret je zaključen zajedničkom pjesmom „Krist na žalu“.

Na drugom kraju Varaždinske biskupije, u Đurđevcu, također je održano euharistijsko slavlje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje je također predslavio vlč. Leonardo Šardi u zajedništvu s đakonom Lovrom Biškupom te organizatorom susreta fra Ivanom Širokim. Članovi Frame župe Kloštar Podravski animirali su misno slavlje pjevanjem. Prije početka susreta, okupljeni su mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi.

Razmišljajući nad evanđelje druge nedjelje došašća (Mt 3,1-12), vlč. Šardi istaknuo je dvojicu biblijskih proroka, Izaiju i Ivana Krstitelja, koji nam upućuju riječi ohrabrenja da uvijek budemo spremni na Isusov dolazak. Pitajući prisutne što bi oni učinili kad bi znali da sutra dolazi Krist, mnogi su rekli kako bi pružili ruku pomirenja, zamolili oproštenje, posjetili i nazvali one s kojima se dugo nisu čuli: „Upravo to što ste spomenuli trebate učiniti danas jer je danas Krist među nama prisutan. Ne trebamo čekati da nam se najavi njegov dolazak. Krist je prisutan u svakoj Euharistiji, u svakoj našoj molitvi, u svakom našem dobrom djelu koje učinimo.”

Po završetku euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje prisutnih zajednica i udruga osoba s invaliditetom koje djeluju u Ludbregu, Koprivnici i Đurđevcu.
 

Krunoslav Šardi