Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Stvaranje svijeta

ĆAKOVEC, 15. 9. 2019.

​U nedjelju, 15. rujna 2019. godine, u čakovečkoj župi svetog Nikole biskupa, održan je prvi susret zajednice „Vjera i svjetlo“ u novoj pastoralnoj godini. Podsjetimo, zajednica „Vjera i svjetlo“ je zajednica koja okuplja ponajprije osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje na susretima koji se održavaju jednom mjesečno. Zajednica „Vjere i svjetla“ iz Čakovca okuplja se svake treće nedjelje u mjesecu.

Tema prvog susreta, nakon ljetnog odmora, bilo je „Stvaranje svijeta“. Susret je započeo molitvom i razgovorom o tome kako smo proveli ljetni odmor. Od prisutnih se tako moglo čuti da je većina barem dio svog odmora provela na moru te da im je bilo vrlo lijepo i, naravno, da je moglo potrajati nešto dulje. Ali, osim mora članovi su bili prisutni i na raznim drugim događanjima za vrijeme odmora. Razgovor o tome zaključen je pjesmom „Gradimo prijateljstvo“. Potom je fra Ivan pročitao molitvu svetog Franje - „Pjesma Stvorova“, u kojoj sveti Franjo zahvaljuje Bogu na svemu stvorenom.

S ciljem da se prisutnima na razumljiv način približi stvaranje svijeta, pogledali smo filmić o tome. Bog je proces stvaranja svega onoga što nas okružuje proveo u sedam dana. Stvorivši najprije nebo i zemlju, zatim mjesec i zvijezde, koje je potom ispunio biljkama i životinjama, kako morskim tako i kopnenim, kao vrhunac stvaranja Bog je stvorio čovjeka. Zadaća svakog čovjeka, odnosno nas samih koji smo stvoreni na Njegovu sliku i priliku, jest brinuti se o tome što nam je darovano, uz tri Bogu važne i bitne činjenice: važno je znati da smo upravo takvi kakvi jesmo od Boga voljeni, Njemu važni te da On želi da budemo i držimo se zajedno - jer jedino tako ovaj svijet sa svim svojim mogućnostima i sposobnostima svakodnevno činimo boljim. Tema je zaključena scenskim prikazom stvaranja svijeta, od strane članova zajednice te pjesmom „Tko stvori“.

Uslijedila je završna molitva, zajedničko druženje, a susret je zaključen euharistijskim slavljem, u kojem su članovi Zajednice aktivno sudjelovali kroz oživljavanje Evanđelja i kao poslužitelji oltara.
 
Krunoslav Šardi