Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Korizmeni susreti u udrugama "Ivanečko sunce" i "Kokotiček"

IVANEC/VARAŽDIN, 8./9. 4. 2019.

U udrugama „Ivanečko sunce” i „Kokotiček” nastavljeni su vjeronaučni sadržaji koji korisnike udruga pripremaju za nadolazeću svetkovinu Uskrsa. Susreti s korisnicima održali su se u ponedjeljak, 8. travnja, te u utorak, 9. travnja.

Susreti su započeli molitvom te razmjenom razmišljanja kako doživljavamo Boga. Mogli su se čuti različiti odgovori, a ponajviše su išli u smjeru da je Bog mudri i pravedni starac blagog pogleda. Iako smo svjesni da je teško reći kako Bog izgleda, slike nam pomažu da si barem malo približimo njegov lik.

Čitajući prispodobu o milosrdnom Ocu, razmišljali smo što to znači oprostiti i što to znači kad mi tražimo oproštenje. Jedan sin iz prispodobe odmaknuo se od svojega oca, uzeo je imovinu i otišao živjeti razvratno, daleko od Božjih zapovijedi. S vremenom, takav način života doveo ga je do ruba siromaštva te se počela javljati grižnja savjesti i žalost za napuštanjem očeve kuće. Želeći imati barem malo ljudskog dostojanstva, sin se vraća ocu tražeći oprost i da bude sluga u njegovoj kući. No, iako smo očekivali da će se otac ljutiti, on je sinu trčao ususret, zagrlio ga, izljubio i uveo u svoj dom vraćajući mu tako ljudsko dostojanstvo.

Isto se događa i sa svima nama kada sagriješimo, ali i kada odlazimo na sakrament svete ispovijedi. Bogu je žao kad se udaljimo od njega zbog grijeha, ali nas istovremeno i grli i ljubi kada mu se vratimo.

Biblijsku priču o milosrdnom ocu potkrijepili smo kratkim filmom koji prikazuje ovu prispodobu u suvremenom ruhu. Nakon kratkog razgovora, svi koji su htjeli, mogli su pristupiti pojedinačnoj ispovijedi u kojoj su i sami mogli osjetiti milost Božjeg oproštenja i zagrljaja.

Leonardo Šardi