Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Hodočašće osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Svetište Majke Božje Molvarske

MOLVE, 5. 8. 2020.
U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza 2020. godine, održano je hodočašće osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Svetište Majke Božje Molvarske. Na susretu se okupilo 30 osoba s područja Virovskog i Đurđevačkog dekanata, a susret je vodio fra Ivan Široki, župnik župe sv. Benedikta opata i Gospe Žalosne u Kloštru Podravskom, a ujedno i član Povjerenstva te duhovnik zajednice „Vjere i svjetla”.

Na početku susreta, prisutne je pozdravio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, vlč. Leonardo Šardi, izrazivši radost što je bilo moguće u ovim ljetnim mjesecima organizirati prvo hodočašće osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u Svetište. On ističe: „Nakon različitih programa koji su se odvijali kroz protekle tjedne u Varaždinu i Ludbregu, nikako se nije htjelo zaboraviti i podravski dio Biskupije te je nastala inicijativa za ovim hodočasničkim danom. Nadamo se da će ovo hodočašće postati tradicija, a da će se s godinama priključiti i veći broj obitelji s ovih područja kako bi se svi još bolje međusobno povezali i duhovno osnažili.”

Nakon pozdravnih riječi, uz različite marijanske pjesme, fra Ivan pozvao je okupljene da se ukratko predstave i da svaki spomene na čemu je osobito zahvalan kroz proteklo razdoblje. Također, sudionike je potaknuo i da iznesu svoje potrebe za koje se molilo zajedno u euharistijskome slavlju. Mnogi prisutni istaknuli su potrebu za zajedništvom, teško vrijeme izolacije, nemogućnost sudjelovanja u euharistijskome slavlju, a zahvalili su na svim dobrim ljudima i mogućnostima koje su uslijedile nakon zabrane okupljanja.

Prije samog euharistijskog slavlja, sudionici su mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Ivan Široki. Razmišljajući nad evanđeoskim tekstom (Lk 1, 39-55) istaknuo je radost koja se dogodila u susretu između Marije i Elizabete, odnosno Isusa i Ivana Krstitelja. Potom se posebno osvrnuo na čudesne događaje Marijina života, ali i povezanosti različitih povijesnih događaja upravo s Marijinom blizinom i zaštitom: atentat na papu Ivana Pavla II., na događaj Posvećenja bazilike svete Marije Velike, ali i na vojno-redarstvenu operaciju „Oluja” čiji spomen slavimo upravo na Marijin blagdan. Svoje razmišljanje završio je riječima: „Marija nas želi dotaknuti, Marija nas želi zagrliti, Marija nas želi zaraziti virusom koji se zove Isus Krist. Stoga, ona ne želi od nas držati distancu već nas uvijek dovoditi svojemu Sinu.”

Nakon euharistijskog slavlja, sudionici su se još kratko zadržali u Svetištu u razgovoru i dijeljenju svojih životnih situacija izrazivši nadu za ponovnim susretima.

 
Krunoslav Šardi