Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Gospodin nas želi obradovati svojim iznenadnim dolaskom

ĐURĐEVAC, 2. 12. 2018.
Prve nedjelje u prosincu, 2. 12. 2018., u Đurđevcu je održan redoviti susret zajednice „Vjera i svjetlo“ čiji članovi dolaze iz Đurđevca i Kloštra Podravskog. Nakon riječi dobrodošlice uslijedila je uobičajena „vremenska prognoza“, prvi dio susreta u kojem svatko ispriča novosti koje su mu se dogodile od prošlog susreta, te pjesme i molitve koje uvijek stvore ozračje radosti na samom početku.

Nakon „prognoze vremena“ okupili smo se oko zapaljene prve adventske svijeće. Fra Ivan Široki nas je sve uveo u susret kroz tumačenje simbola svijeće te je svatko od nas svoje srce otvorio za Gospodinov drugi dolazak. Na upit fra Ivana: „Zašto smo danas izabrali ljubičastu boju?“, Maja, djevojka koja nas uvijek iznenadi svojom iskrenošću i jednostavnošću, odgovorila je: „Jer smo vas htjeli iznenaditi!“. Iako je ovaj odgovor u početku izmamio osmijeh na licu svih prisutnih, ako malo zastanemo nad tim riječima i dopustimo im da odzvanjaju u našoj nutrini, prepoznat ćemo u njima veliko blago za svakoga od nas. Kada mi želimo nekoga iznenaditi, uglavnom nastojimo preko tog iznenađenja obradovati drugu osobu. Vrijeme došašća je vrijeme priprave za Gospodina, a o toj pripravi ovisi da li će nas taj susret obradovati, što je i smisao iznenađenja, ili će nas ražalostiti. Na ovom susretu smo se još jednom uvjerili kako one osobe koje imaju intelektualne poteškoće, nemaju nikakvih poteškoća u korištenju „jezika“ kojim govori sam Bog. Ovaj susret odisao je jednostavnošću koja stvara ozračje za susret s Gospodinom. On je jednostavan, govori jednostavnim jezikom i služi se jednostavnim ljudima, a poteškoće nastaju kod nas „kompliciranih“ koji često ne razumijemo Gospodina jer ne razumijemo njegovu jednostavnost. „Advent“ ili „dolazak“ Onoga koji nas želi iznenaditi i obradovati svojom prisutnošću nama su protumačile osobe koje poznaju i razumiju govor nebeskog Oca. Svatko od nas, nakon ovog susreta, u srcu ima zapaljenu svijeću i uistinu se sprema za Gospodinovo „iznenađenje“.

Treći dio susreta je, kao i uvijek, bilo euharistijsko slavlje u kojem se „oživljava“ Evanđelje. Kako se ove nedjelje uprisutnilo Evanđelje možete vidjeti u priloženim slikama, a osjetiti i doživjeti ako nam se pridružite na budućim susretima zajednice „Vjera i svjetlo“. Postoji samo jedan uvjet za sudjelovanje u našim susretima: otvorenost za susret s Gospodinom putem jednostavnosti.
 
Gordana Kopljarević i Andrija Kopjar