NaslovnaInformativna djelatnostIzdavačka djelatnostWeb stranicaDruštvene mrežePastoral u medijimaFotogalerijeVideoAudioProjektiKontakt

Fotomonografija "Franjevci u Čakovcu"

Jubilarna franjevačka godina, koja je u Čakovcu bila posvećena dvama velikim ovogodišnjim franjevačkim jubilejima, 800. obljetnici Franjevačkog reda i 350. obljetnici dolaska franjevaca u Čakovec, svečano je zaključena treće nedjelje došašća 13. prosinca svečanošću koja je bila izuzetno bogata sadržajem i simbolikom.

U organizaciji čakovečkog Franjevačkog samostana i Organizacijskog odbora proslave jubilarne godine predstavljena je fotomonografija "Franjevci u Čakovcu", nakon čega je svečanu misu zahvalnicu za 350 franjevačkih godina, kojima je obilježen duhovni i pastoralni te društveni život Čakovca i Međimurja, predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Svečanost zatvaranja jubilarne godine započela je okupljanjem brojnih uzvanika, gostiju i vjernika ispred Franjevačkog samostana kako bi se nazočilo otkrivanju prigodne spomen-ploče na pročelju samostana, neposredno uz jarbole na koje su 18. svibnja prošle godine kod otvaranja jubilarne franjevačke godine podignute jubilejske zastave. Kroz godinu i pol njezina trajanja priređeno je obilje događaja i sadržaja, a Grad Čakovec 2009. godinu proglasio je "Godinom franjevaca" te čakovečkim franjevcima dodijelio Zlatni grb uz Dan grada. U zahvalu hrvatskim franjevcima, koji su kroz 350 godina djelovali u Čakovcu, Grad Čakovec postavio je prigodnu spomen-ploču koju su zajedno otkrili čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon i provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Sve je okupljene pozdravio domaći gvardijan i župnik župe sv. Nikole biskupa fra Stanko Belobrajdić koji je kazao kako su franjevci u Čakovec došli 1659. godine te su smješteni u drveni samostan. Nakon što su prvi samostan i crkva izgorjeli u velikom požaru, franjevci su u novoizgrađeni zidani današnji samostan uselili upravo 13. prosinca 1704. godine. Zahvalio je Gradu Čakovcu na postavljanju spomen-ploče koja će podsjećati na obljetnicu i djelovanje franjevaca u tom gradu. Gradonačelnik Šalamon istaknuo je da se grad sa zadovoljstvom i ponosom uključio u proslavu franjevačkih jubileja budući da su upravo franjevci i Zrinski obilježili život toga grada koji je po njima postao prepoznatljiv u društvu i svijetu. U prigodi zatvaranja franjevačke godine, gardisti Zrinske garde Čakovec skinuli su jubilejske zastave nakon čega se svečanost nastavila u dvorani Katoličkog doma scenskim kostimiranim prikazom "Dolazak franjevaca u Čakovec" koji su priredili članovi župnih zajednica "Totus tuus" i Frama. Kroz nekoliko činova izuzetno dojmljivo prikazani su upućivanje zamolbe hrvatskog bana Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog za dolaskom franjevaca u Čakovec, odobrenje njihova dolaska od strane zagrebačkog biskupa Petra Petretića i vodstva kustodije, te njihovo početno djelovanje u Čakovcu koje je obilježila i smrt njihova prvog velikog dobročinitelja Nikole Zrinskog u sumnjivim okolnostima uoči Zrinsko-Frankopanske pobune.

Završna svečanost nastavljena je predstavljanjem jednog izuzetnog velebnog djela - fotomonografije "Franjevci u Čakovcu", koja na oko 350 stranica povijesnim činjenicama, te bogatom dokumentarnom i fotografskom građom svjedoči o 350 plodnih franjevačkih godina u Čakovcu. Gvardijan Belobrajdić zahvalio je autoru povijesnog prikaza Vladimiru Kapunu što je uložio izniman trud, napor, vrijeme i umijeće u oblikovanje i interpretiranje dostupne arhivske građe, a u tom velikom poslu, boraveći i radeći u samostanu, gotovo je postao dio franjevačke obitelji. Naglasio je kako knjiga svjedoči o dolasku i djelovanju franjevaca u Čakovcu, dodavši kako iz objektivnih razloga ona nije mogla obuhvatiti sva područja na kojima su oni dali i daju svoj doprinos. Zahvalio je glavnom uredniku knjige i predsjedniku Organizacijskog odbora proslave prof. dr. Stjepanu Hranjecu, urednici Jasminki Bakoš-Kocijan, koja je ujedno oblikovala izdanje u suradnji s grafičarima, fotografima koji su predali izuzetan foto-materijal te tiskari "Zrinski", ujedno sunakladniku, koji su svi zajedno uložili maksimalne napore u izradu iznimno kvalitetne monografije. Predsjednik Organizacijskog odbora proslave prof. Hranjec, ujedno i predsjednik čakovečke Matice hrvatske, kazao je kako svi sadržaji jubilarne franjevačke godine svjedoče upravo o doprinosu franjevaca ne samo vjerskom, nego i sveukupnom životu grada Čakovca i Međimurja budući da su skrbili ne samo o duhovnom životu, nego su bili pravi narodni učitelji i čuvari nacionalnog duha u kraju koji je bio izložen neprestanim asimilacijskim naletima imperijalnih susjeda. Podsjetivši kako riječi lete, a zapisano ostaje, naglasio je kako je taj reprezentativan nakladnički pothvat vrijednost ne samo za Franjevački samostan, nego i za Čakovec, Međimurje, Franjevačku provinciju i crkvenu povijest u Hrvata. Predstavljajući knjigu, istaknuo je kako ona u svojoj trećini donosi povijesni prikaz 350-ljetne franjevačke prošlosti u Čakovcu, dok je ostatak posvećen foto-prikazu sakralnih objekata i sakralnog blaga samostana i obje čakovečke župe kojima upravljaju franjevci, uz kraće stručne tekstove nekolicine autora. Za kvalitetne ekskluzivne fotografije zaslužno je šestero autora, među kojima je gotovo 200-njak fotografija Tomislava Korena, 50-tak fotografija Željka Vidovića te zračni snimci Dubravka Lesara. Predsjednik Organizacijskog odbora na kraju je najavio i skorašnje izdavanje još jednog velebnog djela, zbornika radova s dvodnevnog znanstvenog skupa koji je s temom "350 godina franjevaca u Čakovcu" održan u veljači uz sudjelovanje 30-tak stručnjaka.

Nazočnima se obratio i sam autor povijesnog prikaza, Vladimir Kapun, koji je kazao kako knjige, pa tako i ova, često donose nešto što je ili skriveno pred očima javnosti jer nije tako lako dostupno ili je toliko pred očima da se više niti ne vidi. Naglasio je kako knjiga donosi nekoliko novih saznanja koji je obogaćuju, i to iz provincijskog, nadbiskupskog i samostanskog arhiva.

Na kraju su se prigodnim riječima obratili najviši uzvanici. Međimurski župan Ivan Perhoč čestitao je jubilej franjevcima i zahvalio im što su zajedno s ostalim crkvenim subjektima bili sudionici, ali i korektiv događanja u Čakovcu i Međimurju, zaželjevši da Crkva i dalje ima snage i mudrosti u promoviranju nade, zajedništva i međusobne suradnje. Zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović u ime Grada Čakovca istaknuo je važnu ulogu franjevaca koji su svojim djelovanjem utjecali na vjerski i duhovni život, školstvo i kulturu te njegovanje nacionalne svijesti. Provincijal Železnjak, autor predgovora, kazao je kako je radostan i ponosan zbog izlaska fotomonografije koja svjedoči o 350-godišnjem životu sinova sv. Franje u ovome gradu u kojem su učinili i ostavili mnoga lijepa i plemenita djela. Naglasio je da izdanje ostaje trajni spomen na to djelovanje i njihovu prisutnost u Čakovcu, a župljanima Čakovca i svim dobrim ljudima ona je lijepi božićni dar. Varaždinski biskup Josip Mrzljak, autor uvodne riječi u monografiji, podsjetio je nazočne kako ulazna pjesma euharistije treće adventske nedjelje poziva na radost, kazavši kako uistinu postoji veliki razlog za radost zbog današnje svečanosti. Kazao je kako mu je drago vidjeti na djelu dobru i primjerenu suradnju grada, županije, župa i donatora, što potvrđuje da se oko dobrih stvari mogu angažirati mnogi plemeniti ljudi koji žele učiniti nešto dobro. Čakovečkim franjevcima na kraju je svojim stihovima zahvalila župna suradnica Ana Žišković te gvardijanu Belobrajdiću darovala pjesmu otisnutu na fotografiji župne crkve fotografa Željka Vidovića. Prigodnom pjesmom svečanost je uzveličao i mješoviti zbor župe sv. Antuna Padovanskog, koja također slavi ove godine 10 godina od osnivanja podjelom velike čakovečke župe sv. Nikole koja se pak spominje 220. obljetnice osnutka.

Svečanost je zaključena podjelom zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa s gravurom  crkvenog vitraja na kojem ban Nikola Zrinski predaje crkvicu na upravljanje franjevcima. Plakete je primilo 20-tak zaslužnika, od biskupa Mrzljaka, Međimurske županije, Grada Čakovca, članova uređivačkog odbora knjige, do glavnih sponzora. Plakete im je uručio provincijal Železnjak, a prigodne zahvalnice predsjednik Hranjec. Također je 150 tvrtki, ustanova i pojedinaca, koji su novčano, materijalno i angažmanom pomogli događanja jubilarne franjevačke godine, primilo prigodne zahvalnice Franjevačkog samostana. Nakon predstavljanja domaćini su domjenkom počastili sve nazočne, koji su mogli nabaviti reprezentativno monografsko izdanje po promotivnoj cijeni od samo 100 kuna.

Vrhunac svečanosti bilo je zahvalno misno slavlje koje je održano u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, a u zajedništvu s 15-tak svećenika predvodio ga je biskup Mrzljak. Osim čakovečkih franjevaca i župnika o. Belobrajdića i fra Antuna Jesenovića, suslavili su provincijal Železnjak, generalni vikar biskupije mons. Ivan Godina, župnici dekanata i drugi svećenici. Pozdravljajući sve okupljene, gvardijan Belobrajdić kazao je da su se sabrali da bi Bogu zahvalili za sva događanja jubilarne godine od njezina otvorenja 18. svibnja prošle godine, na obljetnicu održavanja prvog kapitula u Varaždinskim Toplicama na kojem je odlučivano o dolasku franjevaca u Čakovec. Pritom je ukratko podsjetio na događanja koja su obuhvaćala znanstveni skup, izložbu likovne i kulturne baštine čakovečkih franjevaca, tematske izložbe poštanskih maraka, izdavanje poštanske marke, središnju proslavu uz blagdan sv. Franje, tematske tribine o Franjevačkom redu, koncerte, programe i kvizove u školama, izložbu dječjih likovnih i literarnih radova, scenske prikaze o sv. Franji i dolasku franjevaca, niz pobožnosti, osobito uz Porcijunkulovo, događanja uz Dan grada Čakovca i Dan Međimurske županije, prigodne programe u Lendavi, Varaždinskim Toplicama, te Danima čipke u Lepoglavi i sajmu knjiga Mesap-libar, te, zaključno, otkrivanje spomen-ploče i predstavljanje fotomonografije u očekivanju skorašnjeg izlaska zbornika radova sa simpozija. Gvardijan je pozvao nazočne da misom Bogu zahvale za sve one koji su tijekom jubilarne godine pripremali i sudjelovali u obilju događanja. Na misi, koja je proslavljena s dvama kaležima iz doba Zrinskih, ujedno se spomenulo svih franjevaca koji su tijekom tri i pol stoljeća živjeli i djelovali u Čakovcu. U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako je teško sve djelovanje i sva zbivanja jubilarne godine sažeti u jednu rečenicu, no to je moguće ukoliko se istakne da su svim tim pobudama i djelatnostima na različite način nastojali navješćivati evanđelje, kako to kazuje nedjeljno evanđelje o djelovanju Ivana Krstitelja koji je pripravljao put Gospodinu. Naglasio je kako su upravo to činili franjevci baveći se raznim djelatnostima od duhovnosti, opismenjavanja, kulture, umjetnosti, školstva, pisanja knjiga, do gradnje i uređenja sakralnih objekata. Dodao je kako su to pozvani činiti i svi vjernici raznih staleža i službi. Podsjetivši kako su se okupili na Nedjelju Caritasa, naglasio je da je to još jedan poticaj da se prepoznaju oni koji su u raznim potrebama u našoj blizini, ali i u svijetu. Ujedno je istaknuo kako spomen na franjevačke jubileje želi biti nadahnuće za budućnost, ali i sadašnjost kada promišljamo kako i što činiti dalje, pozvavši da se dalje gradi osobni, obiteljski i društveni zajednički život na istinskim vrednotama i načelima koje njeguje kršćanstvo, kao što su to činili naši preci, pa tako i franjevci kroz proteklih 350 godina, a činit će i ubuduće. "To će i dalje činiti čitava Crkva, koja želi biti Ivan Krstitelj novog vremena, te čuti, prihvatiti, svjedočiti i živjeti Božju riječ", zaključio je biskup u propovijedi.

Na kraju mise gvardijan Belobrajdić pročitao je prigodan tekst zahvale Bogu za raznoliko franjevačko djelovanje u Čakovcu i svijetu, koji je uz niz zaziva "Tebe Boga hvalimo" iznimno dojmilo nazočne koji su zatim zapjevali zahvalni himan "Tebe Boga hvalimo". Liturgijsko pjevanje uzveličali su mješoviti zborovi obje čakovečke župe, te ženski zbor domaće župe koji su izveli tzv. Čakovečku misu, nepoznatog autora, koju je zapisao fra Konrad Potočnik u 18. st., a za tu prigodu uglazbio ju je fra Franjo Jesenović. Gvardijan je na dolasku ujedno zahvalio župniku iz Lendave vlč. Tomislavu Šantaku i Đaninu Kutnjaku, predsjedniku Zajednice pomurskih Hrvata u Lendavi. Biskupu Mrzljaku i provincijalu Železnjaku o. Belobrajdić darovao je ekskluzivne primjerke fotomonografije s koricama od drva s kamenim franjevačkim grbom.

U svečanosti su sudjelovali franjevački bogoslovi, gardisti i predstavnici udruge Zrinska garda Čakovec, predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, mnogih tvrtki i ustanova, podupiratelji i sponzori, članovi brojnih molitvenih i drugih zajednica čakovečke župe te drugi vjernici.

Jasminka Bakoš-Kocijan