Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Biskup Mrzljak predvodio slavlje 15. obljetnice Caritasova doma u Ivancu

IVANEC, 17. 6. 2016. 
Dom za starije i nemoćne osobe "Sv. Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, proslavio je 15. obljetnicu i Dan svoje ustanove u petak 17. lipnja. Tom je prigodom misno slavlje predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Za oltarom domske kapele blaženog Alojzija Stepinca s biskupom su suslavili članovi Upravnog vijeća ustanove - predsjednik Biskupijskog Caritasa generalni vikar mons. Ivan Godina i kancelar mons. Antun Perčić, te župni vikar vlč. Petar Mlakar i drugi svećenici. Na misi su sudjelovali korisnici ustanove u kojoj boravi stotinjak starijih i nemoćnih osoba, djelatnici na čelu s članovima Upravnog vijeća - ravnateljem Tomislavom Jalšovcem i ravnateljem Biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom, te gosti i suradnici iz drugih institucija.

U homiliji je biskup Mrzljak, koji i kao predsjednik Hrvatskog Caritasa s posebnom pozornošću prati i potiče karitativnu djelatnost, govorio o važnosti ustanove u kojoj korisnici provode posljednje doba svog života. Okupljenima je posvijestio da Bog nije netko nepoznat ili negdje daleko, nego je nama blizu, Bog želi biti uz svakog čovjeka, a najbolje ga možemo vidjeti promatrajući Isusa i njegov život. Bog nam je toliko blizu da od nas želi odgovor, unatoč svim teškoćama i nevoljama kroz koje prolazimo, rekao je biskup dodavši da se to odnosi i na one koji se nalaze u svojoj starosti, nemoći i bolesti. Bog želi da taj naš odgovor bude prihvaćanje Božje volje u svakome trenutku života, i onda kada nam je dobro i lijepo, ali i onda kada smo u bolesti i trpljenju. Pa i onda kada smo suočeni sa smrću jer znamo da prelazimo u vječni život, kazao je biskup poručivši da se slaveći ovu obljetnicu prisjećamo i svih onih koji su već prešli taj trenutak smrti sa sviješću da je Bog smisao zemaljskog života i nada vječnog života.

Misno slavlje uljepšao je pjevački zbor samih korisnika koji je predvodio liturgijsko pjevanje te nakon mise izveo i nekoliko prigodnih pjesama. U programu je sudjelovala i dramsko-literarna grupa čiji su članovi posvjedočili svoju bistrinu uma i osjećaj za smijeh i zabavu kojeg im ne nedostaje ni u visokoj životnoj dobi.

Izaslanik Ministarstva socijalne politike i mladih Josip Sarić istaknuo je kako je ova ustanova lijepi primjer uspješne suradnje države i Crkve koja donosi opće dobro društvenoj zajednici, a posebno onima kojima je to potrebno, kao što su starije i nemoćne osobe. Zaželio je još puno drugih zajedničkih projekata u međusobnoj suradnji na području Varaždinske biskupije.

Biskup Mrzljak također je čestitao na obljetnici, te izrazio zadovoljstvo što su sami korisnici svojim programom pokazali s koliko radosti i veselja te svakodnevnih zanimljivosti žive u ovom domu u kojem imaju prigodu svaki dan slaviti svetu misu.

Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Čedomir Bračko naglasio je kako je kroz 15 godina ovaj Dom postao reprezentativna ustanova za smještaj i skrb starijih i nemoćnih osoba, te stoga u ime Grada zahvalio što svojim radom i brigom pridonosi i ugledu grada Ivanca.

Na kraju je ravnatelj Jalšovec svim sudionicima proslave malog jubileja uputio zahvalu te je devet djelatnika, među kojima je njih šestero zaposleno od prvoga dana, primilo jubilarne nagrade.

Ivanečki dom, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, otvoren je 2001. godine te u njemu 30-tak zaposlenih brine o stotinjak korisnika. Ustanova radi s vizijom skrbi utemeljene na humanosti i evanđeoskim vrijednostima kako bi se korisnicima omogućila radosna starost. Misija je doma nadahnuta načelima i duhom kršćanske vjere i socijalnim naukom Crkve kako bi se starim i nemoćnim osobama osigurala profesionalna skrb uz širok spektar aktivnosti radi što kvalitetnijeg provođenja vremena.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan
 
Fotogalerija