Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Prije svega, migranti i azilanti su ljudska bića koja hitno trebaju pomoć!

ZAGREB, 14. 9. 2015.



Caritasi diljem Europe zaprepašteni su posljedicama kolapsa Europske migracijske politike. Stoga, Caritas Europa ponavlja svoj poziv Europskim  političarima da zauzmu jasan stav prema migracijskoj i humanitarnoj krizi, stavljajući u središte čovjeka i njegovo dostojanstvo, kako bi pokazali da dolazak migranata i tražitelja azila nije ugroza za Europu. Naprotiv, oni pružaju priliku za Europljane da žive bezuvjetni osjećaj solidarnosti s onima kojima je najpotrebnija.
 

Ministri Vijeća pravosuđa i unutarnjih poslova EU sastali su se 14. rujna 2015. na izvanrednom sastanku kako bi raspravili o preseljenju kao načinu za otvaranje učinkovite i sigurne pravne prakse u Europi koja će spriječiti da očajni ljudi stave svoje živote i ušteđevine u ruke krijumčara. 

Tragedija kojoj svjedočimo simptom je sve restriktivnije Europske migracijske politike. Europska Unija žurno treba jedistvenu i trajnu shemu raseljavanja utemeljnu na realističnim procjenama. Program o raseljavanju iz srpnja baratao je brojkom od 22 000 osoba; danas smo svjesni da ta brojka nema veze sa stvarnosti. Prema procjenama UNHCR-a samo ove godine 900 000 osoba našlo se u potrebi hitnog preseljenja, a EU treba podnijeti svoj dio tereta u tome. 

Kao dodatak revidiranom i poboljšanom planju preseljenja i zbrinjavanja, Ministri trebaju razmotriti pitanje izdavanja humanitarnih viza te jedinstveno priznavanje izbjegličkog statusa diljem Europske Unije. Ministri trebaju poduzeti i nužne korake za poticanje ujedinjavanja obitelji kako bi se doprinjelo boljoj i zdravijoj integraciji pridošlica, kako to ističe Europski sud pravde. 

“Ovo Vijeće ima glavnu ulogu u budućnosti Europe. Ulog je velik. Ideja Europe u svojim korjenima ima solidarnost i poštivanje ljudskog dostojanstva. Ovi temelji sada su ugroženi nedostatnim odgovorom na krizu  koja vodi do strašnih i nepotrebnih gubitka života.” ističe Jorge Nuno Mayer, generalni tajnik Caritasa Europa.


Izvor: caritas.hr