Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Hrvatski Caritas poziva na prikupljanje pomoći za stradale u Italiji

ZAGREB, 25. 8. 2016. 
HRVATSKI CARITAS ŠALJE 25.000 EURA I POZIVA GRAĐANE NA PRIKUPLJANJE NOVČANE POMOĆI ZA STRADALNIKE OD POTRESA U SREDIŠNJOJ ITALIJI

Dana 24. kolovoza 2016. u ranim jutarnjim satima snažan potres magnitude 6,2 stupnja srušio je kuće i ceste u nekoliko planinskih naselja 140 kilometara istočno od Rima. Među najviše stradalima su gradovi Amatrice i Accumoli. Preko 240 osoba smrtno je stradalo, oko 4000 osoba do sada je prijavljeno kao ranjeno, a više od 4300 spasilaca daje sve od sebe da iz ruševima izvuče zatrpane ljude. Jutros je tlo nastavilo podrhtavati. Epicentar novog snažnijeg potresa magnitude 4,7 stupnjeva po Richteru bio je u gradu Norcia. Gradić Amatrice je najviše stradao i samo je u tom gradu 190 mrtvih. U gradskom parku nedaleko od povijesnog centra leže tijela prekrivena dekama, okružena neutješnim članovima obitelji. Vlada Republike Italije će na sjednici u četvrtak popodne proglasiti izvanredno stanje i odrediti iznos sredstava za obnovu.

Odlukom biskupa Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, određeno je da se iz interventnog fonda Hrvatskog Caritasa uputi pomoć u iznosu od 25.000,00 eura Caritasu Italije, koji svoje snage usmjerava na žurno zbrinjavanje i psiho-socijalnu pomoć stradalima od potresa. Kada se za to steknu uvjeti, prikupljena novčana sredstva usmjerit će se na projekte obnove i revitalizacije života u potresom razrušenim gradovima i selima središnje Italije.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina potvrđuje: „Hrvatski Caritas u kontaktu je s kolegama u Talijanskom Caritasu te budno prati daljnji razvoj situacije i potreba.“ Također, potiče sve vjernike da se odazovu Papinom pozivu i za stradale izmole dio krunice.

Hrvatski Caritas poziva sve vjernike i građane dobre volje da se uključe u akciju prikupljanja novčane pomoći za postradale uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa, Ksaverska cesta 12 a, Zagreb, kod PBZ, broj računa: IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj 248, svrha uplate: potres u Italiji. Novčanu pomoć moguće je uplatiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa  060 9010, cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen, ili putem on-line uplata na www.caritas.hr

Biskup Ascolija i Picene mons. Giovanni D'Ercole, koji je na mjesto potresa u Pescari del Tronto stigao odmah nakon podrhtavanja tla, svjedoči „S prvim zracima svitanja vidio sam kako je cijelo područje jedna velika ruševina.“ Odmah su mobilizirani biskupijski i župni caritasi kako bi sva pomoć, u koordinaciji s drugim nadležnim službama, što prije i učinkovitije stigla do stradalnika.

Papa Franjo u obraćanju hodočasnicima na Trgu sv. Petra izjavio je: „Želim uvjeriti ljude u Accumuliju, Amatriceu, cijeloj biskupiji Rieti, Ascoli, Picena te žitelje regija Lazio, Umbria i Le Marche, da smo s njima u molitvama i solidarnosti s cijelom Crkvom.“  Kao konkretan znak blizine žrtvama jučerašnjeg potresa u središnjoj Italiji, papa Franjo poslao je skupinu od 6 vatikanskih vatrogasaca u Amatrice.

Talijanska biskupska konferencija odmah je na raspolaganje stavila milijun eura te odredila nacionalnu kolektu za 18. rujna 2016. kako bi osnažila nastojanja Talijanskog Caritasa u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima dugotrajne obnove.