Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Marija Bogorodica_A

­­­­­­­­BOG SVAKO DOBRO POČINJE I DOVRŠAVA!

U misnim molitvama i liturgijskim čitanjima danas se isprepliće slavljenje Marije Bogorodice i vjerničko gledanje na početak nove građanske godine. Tako u zbornoj molitvi govorimo da je Bog po Mariji dao ljudima spasenje te molimo za njezin zagovor i u novoj godini. U prvom čitanju imamo starozavjetni blagoslov svećenika narodu, a sve je u znaku veselog raspoloženja kao i na početku nove godine. Blagoslov je čin darivanja i sam po sebi dar. Tako Izraelci blagoslivljaju Boga za dar izlaska iz ropstva u obećanu zemlju, za kruh svagdašnji, za rodnu godinu i zdravlje u obitelji. Ispovijedaju svoju ovisnost o Bogu i zahvaljuju mu za sve što imaju i što jesu. Svjesni su da sâmo ljudsko zalaganje bez Božjeg blagoslova ne jamči sigurnu budućnost i miran život među ljudima. Kad Bog na pojedinca ili cijelu zajednicu svraća svoj pogled, tada se među ljude vraća mir, koji nije samo odsutnost agresije, zla i nasilja. Šalom - mir jest i unutarnje zadovoljstvo, smisao ljudskog djelovanja i življenja. Na tom tragu za izgradnju mira bezuvjetno je potrebna naša čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi i njihovo dostojanstvo.

Marijinu presudnu ulogu u utjelovljenju Sina Božjega, uz današnje drugo čitanje i evanđelje na poseban način naglašava i hrvatska božićna pjesma "Narodi nam se kralj nebeski", povezujući božićno otajstvo, Marijino materinstvo i ulazak u novu građansku godinu. Pavlu je važno pokazati Galaćanima da je Isus postao čovjekom i kao podložnik Zakona, ispunio je sve propise te okončao starozavjetno proroštvo o spasenju ljudi. Proslavljeni Krist proteže na sve krštenike svoj jedinstveni odnos prema Ocu nebeskom, a znamo da se u molitvi Ocu obraćao s nježnim izričajima. Svjesni svog posinstva, koje nam je omogućeno Marijinim bogomaterinstvom, ulazimo radosni u novu godinu.

Luka u evanđelju piše o događaju poklona siromašnih i zapostavljenih pastira novorođenom Spasitelju svih ljudi. Marija je vjernički pamtila sve te događaje i o njima razmišljala u srcu. Zapravo je Marija sebe gledala i tražila objašnjenje svojeg mjesta u Božjoj objavi. U svakoj novoj životnoj situaciji s Isusom pitala se što od nje ovdje i danas Bog očekuje. Nije unaprijed znala volju Božju za sebe, nego ju je morala tražiti molitvom i razmišljanjem nad Božjom riječi. Takvo Marijino vjerničko raspoloženje izvrsno nam pomaže pri vjerničkom ulasku u novu godinu. Ne znamo što nas u njoj može snaći, ali snagom današnje liturgije i po primjeru Bogorodice Marije možemo u svakoj novoj situaciji uvijek iznova tražiti i prihvaćati volju Božju za nas osobno i za naše najmilije. Neka nam u tom smislu svima bude sretna i blagoslovljena nova godina!
 
Vladimir Cesar