Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Bijela nedjelja

BLAŽENI KOJI NE VIDJEŠE, A VJERUJU!
 
Djela apostolska svjedoče nam o zanosu i oduševljenju prvih kršćana Kristovim uskrsnućem. Oni su shvatili značenje Isusova uskrsnuća kao temelj nade i vjere u bolji svijet. Svima su nam poticaj da budemo ustrajni u svojim odlukama i nasljedovanju Krista. Otac sve ljude uzdiže k sebi te nam daje udjela u svom božanskom životu. Poslao je svoga Sina da čovjeku pokaže put kako može urediti svijet i konačno nas učiniti sudionicima uskrsnuća i sretnoga života kojemu nema kraja. Tu tajnu vjere i ljubavi trebamo prihvatiti i svojim životom, temeljenim na četirima karakteristikama prve kršćanske zajednice – nauk apostolski, zajedništvo, lomljenje kruha i molitva.

Isusovi su učenici nakon svih događaja velikog tjedna bili u strahu, nemirni, izgubljeni. Uskrsli Isus donosi im MIR. Taj mir zapravo je izvor oproštenja grijeha i života po Duhu Božjemu. Mir u Bibliji izraz je čovjekove težnje da u svojoj podijeljenosti ponovno zadobije Božanski sklad i blagoslov, zajedništvo i ugodu Božje prisutnosti. Isus po Duhu Svetomu daje apostolima vlast otpuštanja grijeha, ali i obvezu da budu svjedoci njegovog kraljevstva u svijetu. Osposobljava ih da postanu njegovi dosljedni sljedbenici, kako bi i druge mogli oduševiti za njegovu istinu.

Primjer apostola Tome želi nas poučiti kako je opasno odvajati se od zajednice, kako moramo jedni druge poticati i opominjati na dobro te da trebamo imati strpljenja s onima koji su sumnjičavi. Svakako se trebamo zamisliti nad sobom i odgovoriti si na pitanje jesmo li napredovali u vjeri, trudimo li se živjeti u miru s Bogom i ljudima. Tomino priznanje:“Gospodin moj i Bog moj!“ ispovijest je vjere prvih kršćana te i nas poziva da postignemo to blaženstvo Kristovih sljedbenika. Vjera u Uskrsloga daje nam život koji počinje u ovozemnom životu te se ne prekida smrću, nego dobiva konačni smisao – vječno gledanje Stvoritelja i uživanje u njegovoj prisutnosti. Stoga, neka nam Uskrsli po Duhu Svetomu učvrsti vjeru u našem hodu prema vječnosti. Tu vjeru moramo učvršćivati i hraniti Božjom riječju svaki dan, na svakoj svetoj misi u kojoj sudjelujemo. Tako osnaženi i ohrabreni kao zauzeti članovi Crkve u ovom našem vremenu i prostoru nastavit ćemo Isusovo poslanje među ljudima kako bi u svijetu bilo što više njegovih sljedbenika - spašenika.
Vladimir Cesar