Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

3. nedjelja došašća C

ŠTO NAM JE ČINITI? (Lk 3, 10-18)

Liturgijska nas čitanja ove nedjelje pozivaju na radost zato što je Gospodin već blizu. Zovemo je "Gaudete - Radujte se". Kao zajednica vjernika s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjeg s molbom na ustima i željom u srcu da i ove godine u krugu obitelji radosno dočekamo i proslavimo Božić. Utječemo se tako ovih dana došašća Božjoj dobroti da nas po slavljenju nedjeljne euharistije očisti od grijeha i pripravi našu dušu na dostojno slavljenje Gospodnjih blagdana pred nama.

Poziv proroka Sefanije na radost zbog prisutnosti Boga koji će uskoro intervenirati u izabranom narodu tiče se i nas kršćana koji se okupljamo na bogoslužju. Kao što starozavjetnim vjernicima prorok poručuje da osnovni temelj radosti nije materijalno blagostanje nego stalna Božja spasonosna prisutnost, tako poručuje i nama da kao vjernici analiziramo Božje zahvate u crkvenoj zajednici i životima pojedinaca. Tako ćemo se, istina, uvjeriti da je Bog intervenirao u prošlosti, ali se zato možemo i smijemo nadati, radovati i njegovim budućim intervencijama.

Sveti Pavao poziva na radost u Gospodinu uvijek i posvuda, čak i među ljudima drugačijih uvjerenja. Radost u Gospodinu koji je blizu je svijest spasenja u koje su vjernici uključeni življenjem vjere koju su primili po krštenju, a koje će se u potpunosti ostvariti u vječnosti s Gospodinom. Vanjski znak te radosti treba biti blagost vjernika među ljudima.

Evanđelist Luka donosi nam nastavak Krstiteljeve propovijedi u kojoj naviješta radosnu vijest koja se tiče svih ljudi, bez obzira na stalež, socijalni status i vjersku praksu. Budući je pred sobom imao hodočasnike koji su došli na Jordan primiti obraćeničko krštenje, Ivan ih sve poziva na obraćenje Bogu i služenje bližnjemu koji je u oskudici i potrebi za pomoć. Poticao ih je, hrabrio i podržavao u odluci na obraćenje. Važno je shvatiti poruku da nitko ne treba napustiti svoje zanimanje kako bi se pridružio Mesijinim sljedbenicima. Dovoljno je da ondje gdje nas je zatekao poziv na vjeru prihvatimo njegov nauk i nastavimo živjeti životom dostojnim obraćenja. Koliko smo doista živjeli prema Krstiteljevim uputama i pobudama na prihvaćanje i nasljedovanje Mesije koji spašava najbolje ćemo vidjeti kad se sa Sucem nađemo oči u oči. Spasenje koje nam Mesija nudi je doista istinska radosna vijest za sve ljude.

Pitajmo se čitajući i slušajući današnja misna čitanja znamo li se vjernički radovati? Je li naša radost temeljena "u Gospodinu"? Znademo li svojim sudjelovanjem u svetoj misi pjevanjem i misnim poklicima izražavati svoju vjerničku radost koju će onda drugi moći prepoznati u našem radu i suživotu s bližnjima? Radujemo li se kad druge darujemo, kad potrebnima pružamo pomoć i zaštitu? Današnja nedjelja Caritasa prilika nam je obnoviti svijest da snagom malih djela ljubavi svi mi imamo mogućnost i moć biti „mali Samarijanci“, te svaki u svojoj zajednici doprinijeti izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta i vratiti ljudsko dostojanstvo i vjeru svima koji su uslijed poteškoća pognuli glave i prepustili se žalosti, kako nas je naš biskup Mrzljak potaknuo u svojoj poslanici. Nastojmo tu svetost svakodnevno živjeti konkretnim djelima ljubavi, kroz Caritas. Budimo jedni drugima oslonac i podrška, darujmo se jedni drugima jer jedino tako možemo rasti u vjeri i kao pojedinci i kao zajednica – završava biskup Mrzljak.
 
Vladimir Cesar