Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

1. korizmena nedjelja B

OBRATITE SE I VJERUJTE EVANĐELJU! (Mk 1, 12 - 15)

Na početku smo korizme koja simbolizira naš životni put. Ljudski život je vrlo velika tajna za svakog čovjeka. Čovjekom se treba postati, s godinama odgoja treba izrasti u odgovornu osobu i kao takav može biti potpun i sretan. Taj proces ima svoje faze koje postupno trebamo ostvarivati. Biblijski nam tekstovi svjedoče kako je Bog oduvijek želio sklapati savez prijateljstva i vjernosti s ljudima, počevši od Adama i Eve, Noe, Abrahama, Mojsija do Isusa Krista – do naših dana. I nama pruža ruku i poziva nas na zajedništvo. Tako nam slavlja tijekom liturgijske godine približavaju pojedine spasenjske čine iz Kristova života. Na put prihvaćanja Kristovog uskrsnuća krenuli smo po sakramentu krštenja. U iščekivanju našeg odgovora i odaziva Bog je strpljiv, pravedan i milosrdan.

Isusovih 40 dana u pustinji možemo preslikati na 40 dana korizme i, razmišljajući nad biblijskim izvještajima, organizirati svoj molitveni život tijekom korizme. Prije svega, to je povlašteno vrijeme u kojem se trebamo više posvetiti Bogu. Dolazit će razne napasti i problemi koji će nas više ili manje udaljavati od Boga. No, važno je na kraju ostati sabran, dosljedan i svjestan Božje prisutnosti te učvrstiti svoju vjeru i povezanost s Bogom.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu u Katoličkoj crkvi započinje korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Post, koji Crkva propisuje na Pepelnicu i Veliki petak, obvezuje katolike od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) da se taj dan smiju samo jednom do sita najesti, a nisu isključeni i drugi oblici odricanja. Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje hrane od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Crkva u korizmenom vremenu svojim vjernicima preporučuje intenzivniju “molitvu, post i dobra djela”.

Liturgijska čitanja ove nedjelje, izvještajem o općem potopu i Isusovim kušnjama, svjedoče nam kako je Stari zavjet nadopunjen Novim zavjetom, kako Božji savez s Noom svoj konačni smisao dobiva u sakramentu krštenja. Tako postajemo drugi Krist, jer krštenjem po sklapanju saveza s Bogom počinjemo ostvarivanje našeg spasenja. Voda je znak novog svijeta, novog života i početka. Ona sve čisti i osvježava. Apostol Petar u svojoj poslanici povezuje krštenje s ispovijedanjem vjere u Kristovo vazmeno otajstvo – muku, smrt, uskrsnuće i uzašašće na nebo. Nasljedovanjem Krista kroz razne kušnje dolazimo k Ocu nebeskom. Sâm se Isus povukao u pustinju, u osamu, da proživi kušnju gladičasti i čuda. Tako će lakše razumjeti ljude s problemima, koji prolaze kušnje i hrvaju se s napastima.

Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od ukusnih mesnih i začinjenih jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama. Post je ponajmanje sredstvo kozmetičkog karaktera i u njegovu bitnu sastojnicu ubraja se duhovni značaj pokorničkih djela. Korizma je vrijeme velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret u životu. Ponajprije se odreći grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su nas povrijedili. Po Duhu Svetom uvidjet ćemo da je moguće biti sasvim drugačiji čovjek, svet, da je moguće svega se odreći i biti slobodan u srcu, da je moguće prihvatiti život s križevima, mukama, smrću i bolestima, te postati zdrav i vječan. Istina, uviđamo kako se  vrlo teško u nama rađa istinski čovjek koji je stvoren na sliku Božju. Kao da se bojimo biti pravi ljudi.

Zaključujemo kako bi vrijedno bilo povući se u osamu i provjeriti se koliko smo jaki i spremni ostati čovjekom u svim životnim kušnjama. Tako postajemo jači u nošenju tereta života te po križu dolazimo do uskrsnuća.

Vladimir Cesar