Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

33. nedjelja kroz godinu_A

ODGOVORNOST PREMA SVOJIM TALENTIMA

Svi su ljudi pozvani u životu ostvariti svoju puninu i u konačnici na susret s Bogom. Parabola o talentima najslikovitije i najjasnije govori o našoj odgovornost za talente koje imamo. Vrlo često procjenjujemo kako se odnosimo prema drugima, prema društvu, prema zadacima koje smo preuzeli, ali se malo pitamo kako i koliko smo Bogu odgovorili služeći se njegovim darovima. Darove koje smo primili trebamo razvijati u slobodi djece Božje. Za taj razvitak svatko je odgovoran pojedinačno. Dar traži zauzetost i odgovornost. Dar traži rad. Tek kroz povjerenje u život, kroz življenje i djelovanje mi otkrivamo svoje talente i stvaramo povjerenje u same sebe te postajemo svjesni mogućnosti koje imamo po darovanim talentima. Današnje evanđelje nam je poziv na hrabro življenje života. Osobe koje imaju povjerenje u život svaki će dan u sebi otkrivati nove darove i hvalit će Stvoritelja.

Odlomak iz knjige Mudrih izreka donosi nam pohvale ženi, majci, supruzi ravnopravnoj muškarcu. Na ženinim vrlinama počiva obitelj i vjernička zajednica. Vrsnoj ženi ništa nije teško, ona zna odmjereno reagirati kako bi zaštitila ugled i prava svoje osobnosti i svoje obitelji. Ovaj tekst i nas danas pita cijenimo li i poštujemo rad domaćica, supruga, majki? Pavao pak u svojoj poslanici tješi i hrabri pomalo nervozne vjernike koji bi što prije htjeli doživjeti objavu Kristovog drugog dolaska. Činjenica da je taj drugi dolazak neizbježan, da će se sigurno dogoditi, uznemiruje ljudska srca. No, kao vjernici trebamo biti duhovno trijezni, trebamo bdjeti obavljajući svakodnevne obveze – svjesni da smo pred Bogom odgovorni za svoja djela.

U odlomku iz Matejeva evanđelja ove nedjelje Isus „proziva“ farizeje i pismoznance zbog njihove tromosti. Oni su od Boga primili dar naviještanja Božje riječi i vodstva zajednice vjernika, a nedovoljno su se zalagali i nisu koristili darovane talente na korist povjerene im zajednice. Imali su iskrivljenu sliku o Bogu. Svojim nametanjima nepotrebnih zakona i odredbi vjernike su zapravo tjerali od Boga.

Svima nam se danas pitati, i duhovnim vođama i običnim vjernicima, pridonosimo li svojim primjerom i zalaganjem da se Božji plan spasenja ostvaruje u što više ljudskih života, jesmo li opravdali povjerenje koje nam je Bog iskazao darujući nam baš ove sposobnosti koje imamo, postavljajući nas baš na te dužnosti koje obavljamo? Nemojmo se zadržavati na onoj Isusovoj da će se onomu koji ima još dati, a uzeti onomu koji nije bio vrijedan radnik. Razmišljajmo o onom pozivu Gospodara da za nagradu vjernosti i marljivosti uđemo u vječno zajedništvo i radost s Njim - te sve poduzmemo kako bismo se našli među odabranim dionicima radosti Gospodnje.

Vladimir Cesar