Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Nedjelja Pedesetnice - Duhovi

VJERUJEMO U DUHA SVETOGA – ŽIVOTVORCA!
 
Duhovi su početak novog vremena, to je blagdan stupanja Crkve u javnost, blagdan obnove vjere u Duha Svetoga životvorca i obnovitelja koji djeluje u svijetu po službenicima Crkve. Duh Sveti dar je Očev prvoj kršćanskoj zajednici, a po njima i svima nama danas.  Djelo Isusovog spasenja nije završeno nego se ono nastavlja te treba donositi sve više i više plodova i tako nas čvršće povezivati s Bogom. Svaki od nas treba snagu Duha Svetoga kako bismo iz dana u dan mogli živjeti kao kršćani. Tako nas Duh Sveti preobražava, mijenja i vodi u Božju blizinu.

Apostoli su ojačani Duhom Svetim progovarali jezikom ljubavi i vjere. Svi su se razumjeli i našli se u zajedništvu vjere. Oni su iščekivali Duha Božjega kojeg im je Isus obećao. Bili su jedno u molitvi, u čitanju slušanju Božje riječi. Mnoštvo različitih naroda u Jeruzalemu koje je došlo na proslavu blagdana Pedesetnice odjednom je razumjelo što im govore apostoli. Luka je ovaj izvještaj pisao imajući na umu izvještaj iz Postanka o kuli babilonskoj, prema kojem su različiti jezici, sebičnost, pohlepa i nesloga ljude udaljili, otuđili. Duh Sveti otklanja nerazumijevanje među ljudima različitih kultura i stavova. Ovime se želi naglasiti univerzalnost spasenja Kristovoga po djelovanju Duha Božjega.

Sveti Pavao pokazuje nam pravi put u moralnom napredovanju u duhu Božjeg zakona. Na tom putu Duh Sveti je onaj koji nas nadahnjuje, pokreće i vodi. Mi smo u našim činima uvijek pred nekom odlukom, možemo izabrati dobro i ostvariti se kao osoba, a možemo i pogrješiti te otići na krivi put. Svatko je odgovoran za svoja djela, za svoj izbor. Duh Sveti nas prosvjetljuje da uvijek ispravno možemo vrednovati stvari i događaje, hrabri nas i daje nam snage da se zalažemo za kršćanske vrednote.

Evanđelist Ivan hrabri nas opisujući Duha Svetoga Braniteljem i Tješiteljem, koji je neizmjerni Očev dar svakom čovjeku. Po svojoj snazi Duh od uplašenih učenika stvara neustrašive svjedoke Uskrsloga. Duh Sveti svima nama daje poticaj i snagu da ono što smo spoznali i ljubavlju prihvatili provedemo u svakodnevni život živeći ljubav prema Bogu i prema čovjeku. Slaveći današnji blagdan Duha životvorca obnovimo vjeru da pravo živimo otvarajući se poticajima Duha Krista Uskrsloga. Tako ćemo Crkvu doživjeti kao sakrament spasenja za sve ljude.
Vladimir Cesar