važnije najave
18.10.2019.
Predstavljeni radovi jesenskoga plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije
Predstavljeni radovi jesenskoga plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije
ZAGREB, 18. 10. 2019. Glavne teme zasjedanja HBK između ostalog su bili nacrt dokumenta o ekumenizmu, prijedlog kurikula za katoličke škole, bilo je riječi o ulozi i djelovanju crkvenih medija, prije ...
18.10.2019.
Mons. Giorgio Lingua započeo svoju nuncijsku službu u Hrvatskoj
Mons. Giorgio Lingua započeo svoju nuncijsku službu u Hrvatskoj
ZAGREB, 17. 10. 2019. - Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama -, središnja je poruka novog apostolskog nuncija Lingue iz njegove prve propovijedi u Hrvatskoj, u ...
17.10.2019.
U središtu Hrvatske biskupske konferencije predstavljen 7. susret hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika u Krašić 19. listopada
U središtu Hrvatske biskupske konferencije predstavljen 7. susret hrvatskih i slovenskih katoličkih vjernika u Krašić 19. listopada
ZAGREB, 16. 10. 2019. Na konferenciji za novinare su sudjelovali apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, celjski biskup u miru mons. Stanislav Lipovšek, rektor Bogoslovnog ...
17.10.2019.
Duhovne vježbe za svećenike u šutnji, postu i molitvi
Duhovne vježbe za svećenike u šutnji, postu i molitvi
VETERNICA, 14. - 16. 10. 2019. U ovoj oazi mira, odmaknuti od svakodnevnih obaveza, svećenici su u molitvi, sabranosti i tišini, razmišljali o svojem osobnom duhovnom životu i o svome pastoralnom ...
16.10.2019.
"Bog nije pristran" (Dj 10, 34). Petar i izlijevanje Duha Svetoga na pogane
"Bog nije pristran" (Dj 10, 34). Petar i izlijevanje Duha Svetoga na pogane
VATIKAN, 16. 10. 2019. "A mi, kako se mi ophodimo prema svojoj braći, posebno s onima koji nisu kršćani? Jesmo li zapreka za susret s Bogom? Ometamo li njihov susret s Ocem ili ga ...
16.10.2019.
Pozdravni govor nadbiskupa Želimira Puljića na 59. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije
Pozdravni govor nadbiskupa Želimira Puljića na 59. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije
ZAGREB, 16. - 18. 10. 2019. „Izričem Vam, dragi mons. Radoš, srdačnu dobrodošlicu u ovaj časni zbor biskupâ sa željom neka vaš rad u Varaždinskoj biskupiji i u Biskupskoj konferenciji bude ...
15.10.2019.
Biskup Josip Mrzljak u Ludbregu krstio Miriam Filipašić, šesto dijete u obitelji
Biskup Josip Mrzljak u Ludbregu krstio Miriam Filipašić, šesto dijete u obitelji
LUDBREG, 13. 10. 2019. „Guba grijeha može se pojaviti u našem osobnom životu i u našem društvu. Ali postoji Liječnik koji tu gubu može izliječiti, no pitanje je hoćemo li doći k njemu poput ...
15.10.2019.
Izložbom „Pjevajte mu, svirajte mu…“ Biskupijska knjižnica Varaždin obilježava Mjesec hrvatske knjige
Izložbom „Pjevajte mu, svirajte mu…“ Biskupijska knjižnica Varaždin obilježava Mjesec hrvatske knjige
VARAŽDIN, 15. 10. 2019. Pod motom „U ritmu čitanja!“ u idućih će se mjesec dana na državnoj, ali i na lokalnim razinama, posebno govoriti o knjizi, promicat će se čitanje te će se na ...
1.10.2019.
Katehetsko-slavljenički susreti za srednjoškolce, studente i radničku mladež "Teologija tijela"
Katehetsko-slavljenički susreti za srednjoškolce, studente i radničku mladež "Teologija tijela"
VARAŽDIN, 1.10.2019. S radošću vam predstavljamo novi projekt Ureda za pastoral mladih: katehetsko-slavljeničke susrete za mlade pod naslovom "Teologija tijela".
21.5.2019.
Nagradni izlet najboljih olimpijaca "Stopama bl. Miroslava Bulešića" 2019.
Nagradni izlet najboljih olimpijaca "Stopama bl. Miroslava Bulešića" 2019.
LANIŠĆE - PAZIN - SVETVINČENAT, 20.5. 2019. U ponedjeljak 20. svibnja 2019. godine,  6 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola Varaždinske biskupije na natjecanju iz vjeronauka - Vjeronaučna ...
Nedjeljna poruka

USTRAJNOST U MOLITVI (Lk 18, 1-8)

Pitajući se bi li Isus našao vjere na zemlji da se danas dogodi njegov drugi dolazak važno je da svatko od nas odgovori o svojoj osobnoj vjeri. Koliko sam ja osobno uložio truda upoznati Isusa i njegov nauk, koliko sam proučavao Bibliju, koliko sam se trudio ostvariti osobni odnos s Isusom u molitvi, s kolikom sam upornošću i povjerenjem „dodijavao“ Bogu u svojim molitvama?


OPŠIRNIJE
Materijali za proslavu Izvanrednog misijskog mjeseca
LISTOPAD 2019. Papa Franjo želi da Izvanredni mjesec misija bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da Izvanredni mjesec misija potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava.

U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“ papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Materijali:
  opširnije
Duhovne misli
Molitva za svećenike
Bože moj, bijedan, slab i kukavan kakav jesam, došao sam provesti ovo vrijeme s tobom, kao zadovoljštinu za svećenike koji su zaboravili da su tvoje odabrane duše.

Dragi Bože, osobito prikazujem ovo vrijeme molitve za svećenike koji ga u ovom trenutku najviše trebaju.
U molitvi za posvećene duše, pomozi mi prisjetiti se moje vlastite krajnje slabosti, bijede i ništavnosti.

Bože moj, pomozi vjernim svećenicima čuvati vjernost, a svima koji padaju, ispruži svoju Božansku ruku da ju zgrabe u nevolji.

Sve pale bijedne nesretnike, podigni u ogromnom oceanu svoje milosti, da bi preplavljeni njime, mogli primiti milost i vratiti se tvom širokom ljubećem Srcu.

Amen.
Dušo Kristova, posveti ga
DUŠO KRISTOVA, POSVETI GA!
Podsjeti ga, Gospodine, da je njegovo svećeništvo Tvoje svećeništvo. Učini ne samo da bude ljubljen, nego da može ljubiti kao što Ti ljubiš. Daj mu dar svoga mira.

TIJELO KRISTOVO, SPASI GA!
Nahrani i njega sobom dok on nas hrani. Nemoj da gladuje usred obilja. Spasi ga, Gospodine, i od nas, njegovih vjernika.

KRVI KRISTOVA, NAPOJI GA!
Obnavljaj njegov žar svakoga dana, učini da bude svima dostupan, da žeđa za dušama i da pije Tvoju čašu do dna Gospodine, i u radosti i u žalosti.

VODO IZ PRSIJU KRISTOVIH,OPERI GA!
Obnovi, Gospodine, obećanje njegova krštenja, milost potvrde i obećanje njegova ređenja. Učini novom svaku njegovu svetu misu.

MUKO KRISTOVA, OKRIJEPI GA!
Privuci ga, Gospodine, na križ k sebi, da ne padne. Drži ga čvrsto uza se tako da s Tobom uskrsne. Daj, Gospodine, da bude vrijedan povjerenja i da ga on sam ima.

O DOBRI ISUSE, USLIŠI GA!
Poslušaj Gospodine, kada Te moli za pomoć, kada ne zna što bi učinio. Usliši ga, Gospodine, kada iz dubine srca zavapi k Tebi. Budi mu prijatelj, Gospodine.

MEĐU RANE SVOJE SAKRIJ GA!
Zaštiti ga Gospodine, od njega sama; on je samo čovjek kao i drugi. Spriječi sve one koji bi htjeli uništiti njegovo čovještvo i njegovo svećeništvo. On je tvoj, Gospodine.

NE DAJ DA SE IKADA ODIJELI OD TEBE!
Drži ga na dlanu svoje ruke Gospodine. Ne dopusti da ikakva gorčina uđe u njegovo srce. Daj da uvijek ostane sjedinjen s euharistijom, istodobno s Tobom i Tvojom Crkvom.

OD NEPRIJATELJA ZLOGA BRANI GA!
Čuvaj ga i brani od sotone i njegovih zlih duhova koji bi ga htjeli proždrijeti i raspršiti njegovo malo stado koje si mu dao. Naoružaj ga, Gospodine, darovima Duha Svetoga.

NA ČASU SMRTI ZOVNI GA!
Gospodine, Ti po njemu spasavaš druge, ali on sam sebe ne može spasiti ako Ti ne budeš s njim sve do kraja. Često je sam i uplašen. Stani uz njega da ga ojačaš. Isuse,blagoslovi ga.
 
Molitva Gospi za svećenike
Gospo naša, Majko žalosti
moli za svećenike tvoje osobite sinove.
Ojačaj im vjeru i ljubav prema Isusu
u Presvetom Oltarskom Sakramentu,
da Mu se mogu obratiti
za milost koju potrebuju
da vjerno žive svoj poziv.
Donesi olakšanje, utjehu i hrabrost
onima koji trpe pod težinom križa.
Podaj im ljubav svoga Sina
i gorljivost za čast i slavu Božju,
i za spasenje duša. Amen.
Preporučamo
Tjedna televizijska emisija
Ureda za pastoral u medijima
Vjera i nada
fra Bernardin Josip Šulj
 
Mjesečna televizijska emisija
Ureda za pastoral u medijima
U svjetlu vjere

opširnije
Kome da idemo?
29. NKG (C)
20. 10. 2019.
 
 


Tjedna radijska emisija u kojoj se kroz 15 minuta slijedi liturgijska godina, odnosno služba Riječi pojedinih nedjelja ili blagdana uz kvalitetnu duhovnu glazbu... Emisiju u svom programu nedjeljom emitiraju: Radio Megaton na 104.9 MHz u 7.30 sati, Radio 105 na 104 MHz u 7 sati, Sjeverni FM na 92.8 MHz u 7.10 sati, Radio Max na 99.3 MHz u 10 sati i Radio Novi Marof na 97.5 MHz u 13.30 sati.

opširnije

ČABRAJA, I. : RAZDERITE SRCA, A NE HALJINE SVOJE

Za ovogodišnje korizmeno vrijeme predstavljamo vam knjigu "Razderite srca, a ne haljine svoje" – Svagdanji vodič kroz korizmu, u izdanju Naklade Sv. Antun iz Zagreba.

Autor knjige je Ilija Čabraja, umirovljeni profesor, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Kako i sam podnaslov govori knjiga je svojevrsni vodič kroz korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmi, a strukturirano od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika.

Kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, vrijeme kada smo kao kršćani pozvani tijekom četrdeset dana priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs pripremati se kroz post, molitvu i dobra djela, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko teološkog motrišta. Biblijski su tekstovi rasvijetljeni u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo.


opširnije
Djelujte

Aktivnosti Hrvatskog Caritasa uz obilježavanje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“

Moto ovogodišnje akcije je misao svetoga Pavla iz 2. poslanice Korinćanima: „Budite složni i živite u miru“ (2 Kor 13, 11).


opširnije
raspored misa u većim gradovima naše biskupije
Poveznice