BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uznesene




Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uznesene
sa sjedištem u Varaždinu uspostavila je Apostolska stolica u Vatikanu 29. prosinca 2015. godine. Kaptol katedralne crkve Uznesenja BDM uspostavljen je na zamolbu varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, koji je uvidio pastoralnu i duhovnu korist novog tijela u Varaždinskoj biskupiji.

Vodeći računa o pastoralnoj i materijalnoj skrbi za stolnu crkvu, kao i o drevnoj i časnoj tradiciji stolnih kaptola u ovim krajevima, biskup Mrzljak je uputio molbu Kongregaciji za kler, koja je, odgovarajući pozitivno na njegovu molbu, utemeljila Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uznesene u Varaždinu. Višestoljetni bogat i plodan crkveni život u gradu Varaždinu i njegovoj regiji, Međimurju i Podravini, okrunjen je ustanovljenjem Varaždinske biskupije 5. srpnja 1997. godine. Uoči 20. obljetnice osnutka, Varaždinska biskupija dobila je novo duhovno tijelo koje se sastoji od zbora svećenika kojem je zadaća liturgijski-pastoralno i materijalno skrbiti o stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te obavljati druge zadaće koje mu povjeri crkveno pravo ili dijecezanski biskup.

Stolni Kaptol u Varaždinu sastoji se od šest redovitih članova: kanonika prepošta, kanonika lektora, kanonika kantora, kanonika kustosa, kanonika pokorničara i kanonika magistra te još najviše šest začasnih kanonika. Varaždinski biskup članovima Stolnog kaptola imenovao je: generalnog vikara mons. Ivana Godinu, kancelara mons. Antuna Perčića, ravnatelja Svećeničkog doma i BUZUK-a Mirka Horvatića, dosadašnjeg kanonika Zbornog Kaptola Čazmansko-varaždinskog i predstojnika Obiteljskog centra Josipa Kopreka, predstojnika Biskupijske knjižnice, voditelja Matičnog ureda i Arhiva Damira Bobovca i predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Marija Kopjara.

Novom zboru svećenika zadaća je liturgijski-pastoralno i materijalno skrbiti o stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na tu novu instituciju Varaždinske biskupije, biskup Mrzljak zazvao je Božji blagoslov kao i zagovor i zaštitu BDM na Nebo uznesene, zagovor njezinog utemeljitelja sv. Ivana Pavla II. te biskupijskih zaštitnikâ, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca.

Uspostava Stolnog kaptola katedralne crkve proslavljena je na svetkovinu Duhova, u nedjelju 15. svibnja 2016. godine, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu te su u službu uvedeni i prvi kanonici.

Povijesna liturgija u varaždinskoj stolnoj crkvi započela je obredom uvođenja šestorice kanonika u službu, a nastavila se svetom misom koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s oko 40 svećenika, među kojima su bili i članovi drugih kaptola. Biskup Mrzljak pozdravio je sve okupljene rekavši da se, upravo na svetkovinu Duhova, željelo proslaviti osnivanje nove ustanove u Varaždinskoj biskupiji kako bi nova zajednica bila uistinu živa zajednica po Duhu Svetome u biskupiji i cijeloj Crkvi.

Na početku obreda uvođenja u službu pročitano je pismo kojim je Kongregacija za kler Svete Stolice osnovala Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uznesene u Varaždinu 29. prosinca 2015. godine. Također su pročitani životopisi novih kanonika, koje je 3. ožujka imenovao varaždinski biskup na čiju je zamolbu i osnovano novo tijelo u Varaždinskoj biskupiji.

Biskup je uputio molitvu da "obnovljeni u srcu Duhom Svetim kanonici dostojanstveno vrše službe koje su im povjerene, te da čestitošću svoga života, pravovjernim naukom i revnim vršenjem službe budu primjerom brižne braće u skrbi za katedralu".

Također, biskup je kanonicima uručio korsko ruho – ljubičaste mocete i birete te kanoničke križeve, te su u novom ruhu sudjelovali u svetoj misi.

U homiliji, biskup Mrzljak je između ostalog rekao da su svi svećenici najviše pozvani biti svjedocima živoga Isusa Krista i žive Božje Riječi te je zaželio da se po novoj ustanovi još više proširi Božja riječ u katedrali kao majci svih crkava te u cijeloj biskupiji. Podsjetio je kako je na ovom području već ostavljen trag kroz djelovanje Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, a njemu se pridružio novi Kaptol katedralne crkve sa željom da njegovi članovi uistinu budu u službi Crkve te da služe po primjeru Onoga koji "nije došao da bude služen, nego da služi drugima", te da to ne čine samo po svojim ljudskim sposobnostima nego zahvaljujući snazi Duha Svetoga.

Na kraju mise biskup je zaželio da djelovanje novih kanonika bude usmjereno na dobrobit Varaždinske biskupije.

STATUT STOLNOG KAPTOLA
 
Kanonici:


           
mons. Antun Perčić, prepošt                preč. Mirko Horvatić, pokorničar             mr. Josip Koprek, lektor
 

           
mr. Damir Bobovec, kustos                            dr. Mario Kopjar, kantor
Kontakt:

Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uznesene
Pavlinska 4, 42000 Varaždin
Tel: 042/321 407
Kanonik prepošt: msgr. Antun PERČIĆ
e-mail: stolni.kaptol@biskupija-varazdinska.hr