BiskupPovijest biskupijeKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Novoimenovanom varaždinskom biskupu Boži Radošu ne prestaju stizati čestitke

HRVATSKA, 2. 8. 2019.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku mons. Boži Radošu, novoimenovanome varaždinskom biskupu u kojoj je poručio kako imenovanje mons. Radoša varaždinskim biskupom pokazuje trajnu brigu Svete Stolice da postavlja najbolje prezbitere na biskupske stolice.

“Preuzvišeni oče biskupe, s veseljem sam upravo primio vijest da Vam je papa Franjo povjerio u pastoralnu brigu Biskupiju varaždinsku. Iznimno mi je drago da je Sveti Otac prepoznao u Vama svećenika čiji život prožima duhovnost i pastoral mladih svećenika, čemu ste posvetili i svoj život i svoje svećeničko poslanje. Sretan sam što sam na čelu izaslanstva Vlade imao priliku u čak dva navrata za vrijeme Vaše službe rektora posjetiti Zavod sv. Jeronima u Rimu i biti svjedokom brige za rimsku hrvatsku baštinu koju Zavod pomno čuva, ali i za trajnu edukaciju i formaciju mladih hrvatskih svećenika. Vaše imenovanje pokazuje trajnu brigu Svete Stolice da najbolje prezbitere postavlja na biskupske stolice. Molim Vas, primite iskrene čestitke uime Vlade Republike Hrvatske i u moje osobno ime”, napisao je u čestitku predsjednik Vlade.


I Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Bozanić izrazio dobrodošlicu mons. Radošu u zajedništvo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

“Dragi biskupe Bože! Obradovala me vijest da Te je papa Franjo danas imenovao za biskupa Varaždinske biskupije. Nakon što sam Ti telefonski osobno čestitao i zaželio obilje Božjeg blagoslova u daljnjem životu i biskupskom služenju, ovime Ti i pisanim putem upućujem svoje čestitke praćene molitvom i bratskom blizinom.
Tvoja svećenička raspoloživost i gorljivost očitovala se u mnogim službama koje si obnašao u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a najviše u službi duhovnika u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Zauzetost i briga za svećenike nastavlja se i u Rimu, u Tvojoj dosadašnjoj službi rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima, koju odgovorno vršiš na dobrobit Crkve u Hrvata.
Dragi imenovani biskupe Bože, Crkva Te sada po Svetom Ocu, poziva i šalje da u Domovini preuzmeš službu biskupa, Kristovog pastira koji će svoj život posvetiti svećenicima, Bogu posvećenim osobama, katoličkim obiteljima i svemu povjerenom Ti Božjem narodu Crkve varaždinske, za duhovni rast u vjeri, nadi i ljubavi. Kao metropolit radosna Ti srca izražavam dobrodošlicu u zajedništvo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, a istodobno veselim se i kolegijalnoj suradnji u zboru biskupa Hrvatske biskupske konferencije. Na Tebe i povjerenu Ti službu zazivam nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije, Majke Crkve, sv. Marka Križevčanina, zaštitnika te suzaštitnika Varaždinske biskupije blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.
Srdačno Te u Gospodinu pozdravljam”, napisao je u čestitci metropolit kardinal Bozanić.


- Neka po Vašem poslanju raste Evanđelje u Hrvatskoj i svijetu - poručio je u svojoj čestitci novom Varaždinskom biskupu mons. Jure Bogdan.

„Obradovala nas je vijest da Vam je Sveti Otac iskazao svoje povjerenje i imenovao Vas biskupom Varaždinske biskupije. Srdačno Vam čestitam što ste izabrani za nasljednika svetih Apostola. Punina svetog reda predstavlja jednu veliku odgovornost i zahtjevnu službu. Biskupi se, po Duhu Svetom koji im je dan, postavljaju u Crkvi za pastire povjerenog im stada, za učitelje nauka, svećenike svetog bogoslužja i službenike upravljanja. U konačnici, služba im je biti primjer pravog kršćanskog života. Želim Vam da darovima i ljubavlju, što ste ih i do sada u svojim službama iskazivali, nastavite crkveno poslanje koje Vam je povjereno kako bi Evanđelje moglo rasti u ovome svijetu i u našoj domovini Hrvatskoj. Vojni ordinarijat rado ističe da je u Vašoj biskupiji uvijek nailazio na potporu i na razumijevanje. Iskreno se nadamo da ćemo, i uz Vašu pomoć, i dalje gajiti tu bliskost i visoku suradnju kako bi potpomognuti dobrim svećenicima iz Vaše biskupije mogli duhovno skrbiti o hrvatskim vojnicima i redarstvenicima. U svoje ime, uime umirovljenog vojnog biskupa Jurja Jezerinca te uime svih djelatnika Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj od srca Vam čestitam na novoj službi. Na Vas i na Vaše odgovorno i dragocjeno poslanje zazivam izobilje Božjih darova da Vam budu na pomoć i zaštitu“, napisao je vojni biskup mons. Boži Radošu.


Provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, fra Jure Šarčević je pak u svojoj čestitci poželio da imenovanje mons. Radoša bude na dobrobit vjernika Varaždinske biskupije i Crkve u našem narodu.

„Zajedno sa svom braćom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, posebno onom iz Varaždina, od srca se radujem Vašem imenovanju za biskupa u Biskupiji u kojoj kapucini djeluju više od 300 godina, i molim Gospodina našega Isusa Krista, da Vam od Oca pošalje puninu Duha Svetoga Posvetitelja, koji je Ljubav Oca i Sina, da Vaše imenovanje za biskupa bude na dobrobit svih vjernika Varaždinske biskupije i cijele Crkve u našem narodu. Neka Vas uvijek prati Božji blagoslov i zagovor našeg zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića. Uz izraze poštovanja iskren pozdrav u Kristu Gospodinu“, napisao je u čestitci kapucinski provincijal.




A novoimenovanom varaždinskom biskupu čestitku je uputio i dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

„Dragi don Bože! Gospodin Te već u mladosti izabrao za sebe, a Ti si bez oklijevanja odgovorio na Njegovo izabranje. Onda Te Tvoja Nadbiskupija đakovačko-osječka svetim ređenjem izvela na put svećeništva. Sve ove godine bilo Ti je povjereno sudioništvo u Gospodinovoj velikosvećeničkoj službi. A evo, današnjim izborom pape Franje, bit ćeš, s biskupskim biljegom, poslan na službu poučavanja, posvećivanja i svekolikoga vođenja varaždinske Biskupije i puka Božjega. Čestitam od srca! Budući da su počeci Tvojih životnih koraka u Crvenicama, u župi Seonica, dotaknuti i sa životom naše Provincije, ovoj čestitki zdušno pridodajem čitavu našu Hercegovačku franjevačku provinciju sa sjedištem u Mostaru. Neka Te u svemu vodi milost Božja! Mir i dobro!“, napisao je u čestitci provincijal Šteko.






U povodu imenaovanja novim biskupom mons. Boži Radošu čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

„Preuzvišeni monsinjore, s radošću sam primio vijest da Vas je Sveti Otac imenovao novim varaždinskim biskupom, na čemu Vam od srca čestitam uime Hrvatskoga sabora i osobno. Vaše imenovanje potvrda je Vašeg predanog i istinskog djelovanja na brojnim zahtjevnim zadacima unutar Crkve. Uvjeren sam da ćete i u novoj službi nastaviti s požrtvovnim i ustrajnim promicanjem crkvenog nauka i pastoralnog služenja, na radost i dobrobit vjernika, ne samo unutar Varaždinske biskupije već i Crkve u Hrvata u cjelini“, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.










Čestitkama novoimenovanom Varaždinskom biskupu Boži Radošu pridružila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

„S velikim zadovoljstvom primila sam vijest o Vašem imenovanju na dužnost biskupa Varaždinske biskupije, na čemu Vam upućujem svoje iskrene čestitke. Uvjerena sam kako ćete u Varaždinu, gradu kulture, umjetnosti, ljepote i sklada, kao i u cijeloj županiji, s uspjehom nastaviti svoje djelovanje na očuvanju naše baštine na temelju svoga iskustva rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Vaše dragocjeno iskustvo rada s mladima neka bude poticaj za Vaš rad na promicanju razumijevanja, tolerancije i jačanja pozitivnih vrijednosti u društvu, posebno među našim mladima“, poželjela je Predsjednica mons. Boži Radošu.





„Razveselila me vijest da te je 1. kolovoza 2019. godine papa Franjo imenovao novim varaždinskim biskupom. U posljednje vrijeme, tvoj domaći nadbiskup Đuro nešto često objavljuje biskupska imenovanja. Počeo je tako sa mnom u Osijeku prije pet godina, pa nedavno u Đakovu imenovanjem mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom, a danas i tvojim imenovanjem.
Zovemo se subraćom, a to i jesmo po svetom krštenju, ali i po svetom Redu biskupstva. Pa u duhu kršćanske ljubavi i bratstva, dragi biskupe Bože čestitam ti na ovom koraku i na ovom imenovanju. Budimo jedan drugome pomoć i duhovna pratnja, kako bi biskupsku službu vršili u ljubavi i svetosti za sve ljude u povjerenim nam biskupijama.
Tvoja nova, Varaždinska biskupija prostor je širokog pastoralnog djelovanja, identiteta, tradicije i bogate kulture. Vjerujem da ćeš poput tvoga prethodnika mons. Josipa Mrzljaka koji je svojim geslom „Činiti dobro“ obilježio dvadeset godina postojanja Varaždinske biskupije i time zahvalio Bogu na plodovima i radu tolikih svećenika i redovnika; uvesti povjerenu ti Crkvu varaždinsku u sljedeći veliki jubilej. Godine koje su pred tobom neka ti budu blagoslovljene i ispunjene nebeskom snagom i milošću.
U misli mi dolaze riječi sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju se 100. obljetnicu smrti spremamo proslaviti: ‘Najočitiji znak, da stojiš pod posebnim vodstvom Božje providnosti i da te je Bog izabrao za nešto posebno jest, kad ti se ništa ne dogodi prema tvojoj ćudi, nego sve protiv, tako da dođe svuda u sukob priroda s milošću, prirodna sklonost ili ćud s natprirodnim znanjem’. Stoga hrabro i s povjerenjem u providnost milosrdnog Oca.
Dragi subrate Bože, u svoje ime te uime svih svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova Krčke biskupije čestitam Tebi i tvojoj obitelji. Na poseban način čestitam i tvojoj krčkoj obitelji, tvojoj sestri u Krku kod koje rado navraćaš, te si uvijek dionik naših slavlja. Živio!“, istaknuo je u  svojoj čestitci Krčki biskup Ivica Petanjak.


Požeški biskup Antun Škvorčević u svojoj je čestitci novoimenovanom varaždinskom biskupu Boži Radošu, izrazio radost zbog susjedske pastoralne suradnje i zajedničkih nastojanja u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

„Obradovala me vijest da Vas je papa Franjo imenovao za varaždinskog dijecezanskog biskupa. Od srca Vam čestitam na povjerenju koje Vam je iskazao Sveti Otac, pridruživši Vas zboru apostolskih nasljednika u Hrvatskoj. Postavljeni ste za pastira varaždinske mjesne Crkve, utemeljene prije 22 godine, istoga dana s Požeškom biskupijom, te se radujem našoj susjedskoj pastoralnoj suradnji i zajedničkim nastojanjima u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Znakovito je da ste kao đakovačko-osječki svećenik imenovani za varaždinskog biskupa o stotoj obljetnici rođenja marnog đakovačkog i srijemskog pastira mons. Ćirila Kosa, koji je ugledao svjetlo dana na području današnje Varaždinske biskupije. Vjerujem da će on iz vječnosti pratiti Vaše biskupsko poslanje u njegovoj rodnoj Biskupiji. Molim da Svemogući Bog po zagovoru Presvete Bogorodice, Majke Crkve, izlije svoj obilan blagoslov na Vaše pastirsko služenje te ono urodi mnogim dobrim plodovima. Uz izraze bratskog poštovanja i odanosti, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam“, napisao je biskup Škvorčević.


Vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić izrazio je mons. Radošu bratsku i prijateljsku solidarnost i blizinu.

“Poštovani i dragi don Bože, zaista me je vrlo obradovala vijest, da Te je Sveti Otac Franjo imenovao za biskupa. Poslao Te je, da tu odgovornu službu obnašaš u Varaždinskoj biskupiji, gdje ćeš naslijediti dragoga i plemenitoga biskupa Josipa. Uz radost i čestitku zbog imenovanja, izražavam Ti također bratsku i prijateljsku solidarnost i blizinu, obećavam spremnost na suradnju u svemu što budeš smatrao da je potrebno i iznad svega molitvu da dragi Bog blagoslovi Tvoje biskupsko služenje u sjevernim dijelovima Katoličke Crkve u Hrvatskoj, koje resi velika kršćanska i kulturna tradicija, brojna duhovna zvanja, prepoznatljiva narodna pobožnost i zdrav hrvatski narodni osjećaj, što ćeš Ti znati poštivati, njegovati i nadograđivati. Čestitam i Varaždinskoj biskupiji, njezinim svećenicima, redovnicima, redovnicama i cijelom Narodu Božjemu sa željom da Crkva Kristova u tim krajevima raste i napreduje u službi posvećenja i spasenja. S blagoslovom bilo!”, napisao je biskup Vukšić u čestitci.




Mons. Petar Palić, Hvarski biskup, uputio je čestitku novoimenovanom Varaždinskom biskupu Boži Radošu.

"Uvršten si u zbor apostolskih nasljednika i Crkva Te šalje upravljati i posvećivati Božji narod, te svjedočiti i propovijedati Radosnu vijest Isusa Krista blago i ustrajno, hrabro i jasno, upravo onako kako je to činio i sv. Alfons Mariao Liguori, biskup i crkveni naučitelj čiji spomendan Crkva danas slavi. Uvjeren sam da će Ti Tvoje dosadašnje iskustvo biti od pomoći u pronalaženju prave riječi i pravog načina kojim ćeš predvoditi svećenike, redovnike i redovnice i sav narod Božji Varaždinske biskupije, koja ti je povjerena, u širenju i izgradnji Kristova kraljevstva.", stoji između ostalog u čestitci biskupa Palića koju u cijelosti možete pročitati na poveznici.





Izvor: Informativna katolička agencija